Het Boekenbal is terug en viert de liefde

Afgelopen vrijdag werd de Boekenweek afgetrapt met een groot feest: het Boekenbal. Nadat het traditionele feest vorig jaar niet doorging, konden oude en nieuwe schrijvers niet wachten tot de avond begon. Ook de redactie van de Boekenkrant was aanwezig om te kijken wat deze ‘nacht van de liefde’ allemaal te bieden had.

Door Marc Mens

Levende rode loper
‘Wat is daar aan de hand?’ vroegen veel voorbijgangers aan elkaar toen zij vrijdagavond over het Rembrandtplein in Amsterdam liepen. Als je van bovenaf keek, leek het waarschijnlijk alsof er een rode loper rond het plein kronkelde. In werkelijkheid waren dit de gasten van het Boekenbal die in de rij stonden, allen waren zij gekleed in roze en rood om aan te sluiten bij het thema van de Boekenweek: de eerste liefde.

Redactie Boekenkrant

Dit jaar vond het Boekenbal voor het eerst plaats in Club Escape, in plaats van het gebruikelijke stadstheater. Hierdoor waren er wat technische problemen en duurde het even voordat het feest op gang kwam. Na binnenkomst viel het al snel op dat de nachtclub erg vol was. Zeker 1500 mensen vulden de ruimte. Het was daarnaast ook duidelijk dat lang niet iedereen dit erg vond. Sommigen gasten mopperden dat zij niet snel genoeg hun drankjes kregen, maar anderen, zoals schrijver Alma Mathijsen, maakten snel hun weg naar de grote zaal van de club. ‘Ik had geen zin om te wachten op een drankje,’ merkte Mathijsen op. ‘Dan moet je maar gewoon gaan dansen, toch?’ 

Boekenkrant-uitgever Jan Louwers viert de liefde met Charlotte Molenaar op de dansvloer van Club Escape.
Foto (c) CPNB

Roze, rood, blauw en geel
Na de coronacrisis voelde het wat onwerkelijk dat er zo’n groot feest was. Voor het eerst in lange tijd werden er weer handen geschud, omhelsden mensen elkaar en werd er dicht tegen elkaar aan gedanst. Als je in zo’n donkere, volle zaal staat waar mensen heen en weer zwieren op een remix van Britney Spears vergeet je bijna dat veel van de aanwezigen succesvolle auteurs zijn. De feestelijke avond was daarentegen niet volledig verwijderd van de echte wereld. Naast de roze en rode kleding kwam je ook veel blauw en geel tegen. Sommige gasten kozen voor deze kleuren om hun steun aan Oekraïne te tonen.

Thomas Olde Heuvelt & David Samwel
Foto (c) Julie Hrudová Photography / CPNB

Het Boekenbal deed door zijn locatie in een nachtclub niet zo prestigieus aan zoals sommigen zich misschien zouden voorstellen bij de avond. Uiteindelijk heeft de avond zijn doel echter wel bereikt. Het was een feestelijk begin van de Boekenweek en een mooie viering voor literair Nederland.

Berichten gemaakt 5323

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven