Hepburn, hutspot en Hollywood

Audrey Hepburn kennen we allemaal als filmster, maar haar zoon Luca Dotti, geboren na het hoogtepunt van Hepburns filmcarrière, had als klein jongentje geen benul van de sterrenstatus van zijn moeder.

Door Tike de Boer

In de inleiding van Bij Audrey Hepburn thuis schrijft Luca Dotti dat hij Audrey Hepburn nooit gekend heeft. Voor hem was ze mevrouw Dotti, zijn moeder. In deze ‘keukentafelbiografie’ brengt hij daar verandering in, terwijl de lezer kennismaakt met de gewone vrouw, vriendin en moeder die ze ook was.
Dotti kreeg het idee voor dit boek toen hij een oud notitieboekje van zijn moeder vond met krantenknipsels en aantekeningen van recepten, waaronder ook ambitieuze gerechten die de eettafel van de familie Dotti nooit gehaald hebben: ‘In de keuken ontdeed mijn moeder zich namelijk, net als in het gewone leven, gaandeweg van alles wat overbodig was, om alleen dat wat echt belangrijk voor haar was over te houden.’ De recepten en verhalen die daarbij horen heeft Dotti in dit boek verzameld.
In zes hoofdstukken verhaalt hij over het leven van zijn moeder en illustreert dat met anekdotes, veel foto’s – waaronder ook kiekjes uit de familiealbums – en recepten. Vaak gaat het daarbij om recepten die zijn moeder zelf maakte; Audrey Hepburn mocht namelijk graag zelf in de keuken staan als ze daar van het personeel de kans toe kreeg.
Dotti beschrijft aan de hand van herinneringen en gesprekken met bekenden de verschillende fases in het leven van zijn moeder. Hij weet dat telkens mooi te verbinden aan verschillende gerechten, die voorzien zijn van recepten uit de familie- of vriendenkring. Van hutspot in het eerste hoofdstuk tot het waardevolste recept ter wereld in het laatste hoofdstuk: de levensreddende Oral Rehydration Solution.

Het boek begint met Hepburns deels Nederlandse wortels en hoe ze de Tweede Wereldoorlog in Arnhem overleefde. Hutspot was een gedeelde herinnering aan Nederland van haar en haar latere Nederlandse partner Robert Wolders. Het laatste hoofdstuk vertelt over haar nalatenschap en hoe ze haar beroemdheid heeft ingezet voor haar werk voor Unicef. Tussendoor hebben we dan al gelezen over Hollywood en Penne alla vodka eten bij vriendin Connie Wald, over Rome, over het huwelijk met Andrea Dotti en de keuze voor het huiselijke leven, met recepten voor onder andere spaghetti puttanesca. Ook gaat het over haar huis en tuin in Zwitserland, La Paisible, waar ze zich het laatste deel van haar leven het meest thuis voelde, met recepten als gepofte aardappelen met zalm, een traktatie op oudjaarsavond, of Gstaadse pesto; Hepburns variant op de beroemde saus uit Genua.
Maar Bij Audrey Hepburn thuis gaat ook over haar pastaverslaving. Hepburn nam zelfs spaghetti mee op reis: Dotti herinnert zich een reis naar Jamaica waar Robert vroeg wat er in haar kleine maar zware koffer zit: ‘”Spaghetti,” antwoordde mijn moeder met een tevreden lach. En ze had ook nog olijfolie en Parmezaanse kaas meegenomen.’ Het boek gaat zelfs over het genieten van junkfood: met een bordje penne met ketchup op schoot voor de televisie.
Bij Audrey Hepburn thuis is een mooi, warm boek voor wie van Audrey Hepburn en van lekker eten houdt.

Beeld: From Audrey at Home by Luca Dotti. Photograph by Andrew Wald; © Andrew Wald. Published by Harper Design, an imprint of HarperCollins Publishers; © 2015 by Luca Dotti.

Dotti-Bij Adrey thuis@5a.indd

Boekgegevens

Luca Dotti, Bij Audrey Hepburn thuis. Herinneringen aan mijn moeders keuken, vertaling: Aniek Njiokiktjien, Kosmos Uitgevers, 256 pagina’s, ISBN 978 90 215 6245 2 (€ 19,99)

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie juni 2016

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven