Hap, slok, weg!

‘Ga je me nog vertellen wat er met je duim is gebeurd?’ ‘Alice, de krokodil heeft hem opgegeten,’ zei Wahoo.

Naast de duim van de hoofdpersoon verdwijnen ook nog een tong en een neus in de bek van een wild dier. Risico van het vak, zou wrangler Mickey Cray zeggen. In Hap! wordt deze wrangler, beter bekend als een dierenworstelaar, ingehuurd door Derek Badger, de grote ster uit het reality-survivalprogramma Expedition Survival!. Mickey ’s zoon Wahoo en diens klasgenootje Tuna gaan mee om een oogje in het zeil te houden.

HapHap! is een echt kinderboek, zowel van binnen als van buiten. Het verhaal leert zijn jonge lezers over krokodillen, slangen en vleermuizen. Daarnaast laat het aan de al zo beïnvloedbare jeugd zien dat wat op televisie is, in werkelijkheid heel anders kan zijn. Dat Hap! een boek voor kinderen is, zie je trouwens ook aan de originele vormgeving van de cover: de kaft is een grote krokodillenkop, die dankzij de zwart-witte driehoeken op de zijkant van de bladzijden zijn tanden bloot lijkt te grommen.

Ondanks de smakelijke titel zijn de eerste paar hoofdstukken van Hap! wat taai om weg te krijgen. Dit komt met name omdat het verhaal in het begin veel herhaling bevat. Keer op keer wordt ingegaan op de hersenschudding van Mickey, de arbeidsongeschiktheid die daaruit is voortgekomen en de geldproblemen van het gezin. Na deze trage start gaan Wahoo, zijn vader en Tuna op avontuur met Derek Badger in de moerassen van de Everglades. Het tempo en de spanning in het verhaal worden dan wel opgevoerd. Vanaf dat moment is het lezen van Hap! ineens geen worstelpartij meer voor de lezer, maar een verhaal dat je maar al te graag verslindt.

Hap, slok, weg: daar verdwijnt weer een ledemaat in de bek van een dier. Wanneer je eenmaal met Derek, Mickey, Wahoo en Tuna mee op avontuur gaat in het verhaal, is het ook een kwestie van hap, slok, weg en heb je dit 313 pagina’s tellende boek zo uit.

Hap

Boekgegevens

Carl Hiaassen, Hap!, vertaling: Tjalling Bos, Uitgeverij Lemniscaat, ISBN 978 90 477 0551 2 (€ 16,95)

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie mei 2015

Berichten gemaakt 867

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven