Hans van Oudenaarden wint de Stripschapprijs 2023

De Stripschapprijs 2023 is gisteravond toegekend aan stripmaker Hans van Oudenaarden. De Stripschapprijs wordt jaarlijks uitgereikt door het Stripschap en is belangrijkste prijs van de Nederlandse stripwereld. Van Oudenaarden is de vijftigste winnaar van deze oeuvreprijs. De commissie omschrijft de tekenaar als een veelzijdig vakman en prijst hem om zijn virtuoze inktlijn en de continue kwaliteit van zijn tekenwerk.
Hans van Oudenaarden (c) Erwin Suvaal

Van Oudenaarden (1959) begon zijn carrière als tekenaar bij het vrolijke weekblad Donald Duck om vervolgens als ghost artist te werken voor Sjors en Sjimmie en Jan, Jans en de kinderen. Daarna zette hij de stripbewerking van de jeugdboeken van Bob Evers op zijn naam. De laatste jaren heeft de stripmaker zich in de picture weten te spelen met volwassen strips met een avonturentwist voor stripblad Eppo. Zijn heldinnen Rhonda en Wynona zijn graag geziene gasten in het populaire stripblad. Deze strips zorgden ook voor een internationale doorbraak voor Van Oudenaarden. Behalve in Nederland worden zijn verhalen ook gepubliceerd in België, Frankrijk, Spanje, Duitsland en Denemarken.

Naar verluidt deed de naam van Van Oudenaarden al meer dan tien jaar de ronde in de commissies voor de Stripschapprijzen. De prijs komt op een goed moment. Binnenkort start in stripblad Eppo de publicatie van het vervolg op Als de beer ontwaakt en het tweede deel van serie rond Wynona.

Vijftigste Stripschapprijs
De Stripschapprijs werd in 1974 voor het eerst uitgereikt aan uitgever Skarabee. De uitgeverij kreeg de prijs voor haar bijzondere bijdrage aan het Nederlandse beeldverhaal. Afgelopen vijf decennia is de prijs uitgegroeid tot de belangrijkste Nederlandse oeuvreprijs voor Nederlandse stripmakers. De lijst met winnaars liegt er niet om: Jan Kruis, Marten Toonder, Dick Matena, Peter van Straaten, Martin Lodewijk, Henk Kuijpers, Peter van Dongen en Aimée de Jongh zijn slechts enkele namen van winnaars. Vanaf vandaag kunnen we stripmaker Hans van Oudenaarden als vijftigste winnaar aan dit lijstje toevoegen.  

Uitreiking op 25 februari
Hans ontvangt de prijs op 25 februari in het Storyworld in Groningen uit handen van de Stripmaker des Vaderlands Herman Roozen. Dan worden ook de andere stripprijzen van Het Stripschap uitgereikt, zoals de P. Hans Frankfurtherprijs voor Bijzondere Verdiensten aan uitgeverij Syndikaat. Deze uitgeverij rond Marc de Lobie heeft zich de afgelopen jaren in de picture gespeeld met een solide fonds dat zich onderscheidt door aanstormend talent een kans te geven.

Ook wordt op 25 februari in Storyworld bekend gemaakt welke albums een Stripschappenning krijgen. Naast het Album van het jaar zullen ook strips en boeken uit de categorie Jeugd en Info & Integraal in de prijzen vallen.

Kijk voor meer informatie op www.stripschapprijs.nl.

Foto bovenaan: Hans van Oudenaarden (c) Cok Jouvenaar

Berichten gemaakt 5315

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven