Grote Markt Groningen is groot stripverhaal

Verbouwingen in binnensteden kunnen soms lang duren. Dan kun je er voor kiezen om de bevolking jaren tegen een bouwput of een grauwe bouwschutting aan te laten kijken. Maar er zijn ook andere, meer creatieve oplossingen.

De binnenstad van Groningen maakt razendsnelle veranderingen door: de nieuwbouw van de oostwand van de Grote Markt en daarachter het Groninger Forum. Het CBK vroeg vijf Groninger striptekenaars die veranderingen te verbeelden op de bouwschutting rondom de nieuwbouw. De derde strip in deze serie komt van Erik Wielaert. In zijn strip focust hij zich op het leven onder de grond. Directe aanleiding is de bouw van de parkeergarage in de periode dat zijn strip is te zien. Wielaert’s beeldverhaal is op meerdere plekken rondom op de bouwput te zien vanaf half april tot half januari 2015.
Erik Wielaert is beeldend kunstenaar, illustrator en stripmaker. Sinds 1996 publiceert hij in verschillende smallpress uitgaven, zoals Incognito. Zijn werk staat ook geregeld in Zone 5300. Wielaert is één van de stuwende krachten achter het Groninger striptijdschrift Gr’nn. Samen met Willy Linthout maakte hij voor uitgeverij Standaard de driedelige serie Het Laatste Station. In 2006 verscheen een bundel van zijn hand onder de titel Nacht en Ontij. Hierin toont Wielaert een voorkeur voor magische verhalen, mysterieuze figuren en buitenaardse wezens.
De strips op de bouwschutting komen tot stand in samenwerking met vertegenwoordigers van het Groninger Forum, het Nederlands Stripmuseum en de ondernemers uit de buurt.

Stadjers kleuren muur Vindicat
Stadjer Patrick Loonstra fietst dagelijks over de Grote Markt en ziet de kale muur van de nieuwe sociëteit van studentenvereniging Vindicat. Een doorn in het oog, vindt hij. Een saaie kale muur, onder de voet van de Martinitoren. Hij boog dit om tot een kans, bedacht een initiatief en zocht partners. Resultaat: samen met Erik Wielaert, die op de bouwschutting rondom de nieuwbouw op dit moment een stripverhaal heeft, maakte hij een tekening die reageert op en past in deze omgeving. Op de achtergrond de Martinitoren, op de voorgrond futuristische mensen op zoek naar het toekomstige Groninger Forum. Qua beeldtaal en thematiek aansluitend bij de strip van Wielaert. En het bijzondere: als je vanuit de Oosterstraat kijkt, zie je de echte Martinitoren doorlopen in een fictieve. Medio september is het te zien tot er naast Vindicat wordt gebouwd.

Het CBK coördineert het project en zorgde voor de financiering. Financiers: Project Grote Markt Oostzijde, Groningen City Club, Stadsdeelcoördinatie binnenstad, Vindicat, Groninger Forum, Sign-up en CBK Groningen. Sponsoring in natura: aannemers BAM en Jurriëns.

© beeld: Jenne Hoekstra

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven