De Nieuwe Stripdagen

De Stripdagen zijn het jaarlijkse landelijke (en internationale) festival waar de voltallige stripwereld zichzelf en de stand van zaken van deze kunstvorm aan een breed publiek presenteert.

PROMOTIE – De Stripdagen worden vernieuwd! De 48 editie krijgt een nieuwe locatie, een nieuwe opzet, een nieuw elan! Dit jaar vindt het festival voor het eerst plaats op een nieuwe locatie: de Broodfabriek in Rijswijk, op 27 en 28 februari 2016. De programmering is sterk uitgebreid en verbreed ten opzichte van recente jaren. De drie podia zijn het hele weekend bezet met de meest uiteenlopende activiteiten. Er zijn acht exposities te bewonderen. De workshopruimte en de omvangrijke kinderhoek hebben een afgeladen programmering. De beurshal is tot de nok toe vol; vrijwel alle stripuitgeverijen zijn vertegenwoordigd, en nemen meer dan honderd van hun auteurs mee.

De drie hoofdthema’s zijn:

  • HAAGSE HARRY: zijn maker, Marnix Rueb, overleed in oktober 2014; hoog tijd voor een overzichtstentoonstelling. Te groot voor alleen De Stripdagen, daarom is het een drieluik geworden waarvan de beide andere delen in het Atrium van het Stadhuis en in de Centrale Bibliotheek staan. Op De Stripdagen wordt tevens een nieuw overzichtswerk van Haagse Harry gepresenteerd, brengt de Haagse dichter-performer Boozy een hommage aan Marnix Rueb en wordt het festival afgesloten met een optreden van de Règâhs.
  • SUPERHELDEN: comics, de Amerikaanse stripvorm, zijn weer helemaal in door de populaire verfilmingen. Op De Stripdagen zijn er cosplayers, is er een debat, een quiz, een posterexpositie-met-veiling en worden er trailers vertoond. Ook is er aandacht voor 50 jaar Batman in Nederland.
  • VLAANDEREN VEROVERT NEDERLAND: de Vlaamse strip groeit en bloeit. Een flinke groep auteurs uit België komt naar De Stripdagen om de concurrentie met Nederlands talent aan te gaan. Er zijn tekenbattles en een groepsinterviewsessie; ook vindt er een lezing plaats over het nieuwe Vlaamse standaardwerk België gestript, door de auteur Geert Van de Weyer.

Op het Interviewpodium wordt in een continuprogramma een groot aantal stripauteurs aan de tand gevoeld; op het Zaalpodium vindt op zondagmiddag de prijsuitreiking plaats, met onder meer de Stripschapprijs (toegekend aan Maaike Hartjes) en de bekendmaking van het Album van het Jaar.

2016 is een jaar met veel nieuwe ontwikkelingen en initiatieven op stripgebied: er worden 3 nieuwe tijdschriften gelanceerd, er wordt een nieuw Stripmuseum geopend in Rotterdam, de Stripdagen Haarlem (in juni) ondergaan een grote vernieuwing en 75 jaar Tom Poes wordt een jaar lang gevierd met allerlei activiteiten en exposities. Al deze geplande activiteiten worden op De Stripdagen gepresenteerd.

Dit zijn nog maar de highlights; het hele programma en alle verdere informatie is te vinden op www.destripdagen.nl.

De Nieuwe Stripdagen
27 en 28 februari 2016
10:00 – 17:00 uur
De Broodfabriek
Volmerlaan 12
Rijswijk (NH)

Berichten gemaakt 5328

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven