Game of Thrones : een opwarmertje in de winter

Fan zijn van Game of  Thrones is niet makkelijk: naast de emotionele ups en downs van het kijken naar een serie waarin je favoriete personages ieder moment het loodje kunnen leggen, bestaat je leven grotendeels uit wachten.

GoT2_p125De liefhebbers van Het lied van ijs en vuur, de boekenserie van George R.R. Martin waar de HBO-serie Game of Thrones op is gebaseerd, zijn er ongetwijfeld moe van: het duurt vaak vijf tot acht jaar tot er een nieuw boek verschijnt. Bovendien worden er van de tv-serie per jaar slechts tien afleveringen gemaakt, en moeten fans nog tot april 2015 wachten op het nieuwe seizoen. Gelukkig heeft C.A. Taylor een tweedelig zoethoudertje geschreven: Achter de schermen van HBO’s Game of Thrones. Het tweede boek, over seizoen 3 en 4, verschijnt nu voor het eerst in het Nederlands. Taylor laat zien hoe Martins wereld van draken, zombies, seks en vechtende koningshuizen tot leven wordt gebracht. Hiervoor interviewde zij zo’n beetje iedereen die betrokken is bij de ontwikkeling van de miljoenen kostende fantasy-serie: van executive producers David Benioff en D.B. Weiss en auteur George R.R. Martin tot kostuumontwerpers en stuntcoördinatoren. Helaas komt de Nederlandse vertaling niet in alle gevallen even natuurlijk over en is er hier en daar een typfoutje te bespeuren, maar dat is de makers al gauw vergeven. Er zijn beeldschone stills uit de afleveringen, detailfoto’s en ontwerpschetsen van kostuums, en sfeerimpressies van een set vol green screens en levensechte historische voorwerpen.

Echt uniek zijn de gesprekken met de minder bekende mensen die achter de schermen werken: componist Ramin Djawadi vertelt bijvoorbeeld over het componeren van de iconische muziek van de titelsequentie en linguïst David Peterson legt uit hoe hij van het door Martin verzonnen High Valyrian een echte taal maakte. Een bijzondere presentatie, aldus Martin: ‘Voor de talen verdient David Peterson 95 procent van de eer. […] Nog vóór de serie kreeg ik brieven van taalliefhebbers die me om een vocabularium en syntaxis van het High Valyrian vroegen. Dan had ik terug moeten schrijven: “Sorry, mijn waarde, ik heb er maar zeven woorden van bedacht. Heb ik een achtste nodig, dan verzin ik het ter plaatse.”’
Het boek bevat tevens een diepgaande analyse van personages en verhaallijnen, inclusief helder uitgetekende familiestambomen. Daarbij vertelt niet alleen de crew, maar ook de cast uitvoerig over ervaringen op de set. Grote namen als Peter Dinklage (in de rol van Tyrion Lannister), Michelle Fairley (Cateltyn Tully), Emilia Clark (Daenerys Targaryen) en Charles Dance (Tywin Lannister) lichten toe hoe ze hun eigen personages zien. Bovendien zijn de interviews met de acteurs goed voor talloze interessante anekdotes. Neem bijvoorbeeld de scène waarin Jaime Lannister, gespeeld door Nikolaj Coster-Waldau, zijn hand verliest. ‘We namen de scène in twee dagen op en hoe gek het ook klinkt, ik bofte want de tweede dag was ik heel ziek,’ vertelt Coster-Waldau. ‘Als laatste filmden we dat ik over de stronk word gedrukt – man, ik had continu braakneigingen. Er kwam nauwelijks acteren aan te pas.’

GoT2_p35Sommige legendarische scènes, waaronder The red wedding, worden heerlijk uitgebreid ontleed en toegelicht. Jammer genoeg blijven andere belangrijke momenten uit de show onderbelicht; het lijkt wel alsof Taylor de meest afschrikwekkende scènes uit haar boek geweerd heeft. Wie zich verheugt op een beschrijving van het legendarische gevecht tussen the Mountain en the Viper, of meer wil weten over hoe het eraan toeging op de set tijdens de martelgang die het personage Theon onderging in seizoen 3 (de kenners weten waar ik het over heb), wordt teleurgesteld. Achter de schermen bij HBO’s Game of Thrones is daarom meer een impressie van wat er achter de schermen gebeurt, dan een compleet naslagwerk.

De fans die hier rekening mee houden, zullen desondanks smullen van deze heerlijke backstage-ervaring. Het prachtig vormgegeven boek zou niet misstaan in de bibliotheken van de Red Keep in King’s Landing, en de pagina’s staan boordevol uniek fotomateriaal en intrigerende interviews. Een leuk opwarmertje tijdens de strenge winter, en nog meer reden om uit te kijken naar de tijd waarin het wachten op Game of Thrones voorbij zal zijn.

29 GoT 3&4

Boekgegevens

C.A. Taylor, Achter de schermen van HBO’s Game of Thrones – seizoen 3 & 4, BBNC uitgevers, ISBN 978 90 453 1713 7 (€ 29,95)

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven