Blijven ze drijven?

Het lijkt een onmogelijke opgave: het bouwen van een boot die groot genoeg is om twee stuks van alle bestaande soorten op aarde te vervoeren. Toch blijkt het verhaal van de Ark van Noach, dat volgende week zowel in boekvorm als in de bioscoop verschijnt, helemaal niet zo onwaarschijnlijk.

Studenten van de Universiteit van Leicester toonden aan dat een enorme boot wel degelijk in staat zou zijn om duizenden dieren te dragen zonder te zinken. In het Bijbelboek Genesis (6:13-22) vonden ze de precieze afmetingen van de boot, die staan aangegeven met behulp van de lengtemaat el. Een simpele omrekening leerde ze dat de boot 144 meter lang moet zijn geweest, en uit eerder onderzoek was al naar voren gekomen dat het aantal diersoorten dat in Noachs tijd leefde waarschijnlijk rond de 35.000 lag. Afgaand op de gemiddelde lichaamsgewichten van de dieren kwamen de postdoctorale natuurkundestudenten tot de conclusie dat de boot zou blijven drijven met de 70.000 opvarenden aan boord.

Een verrassende uitkomst, vertelt de 22-jarige student Thomas Morris, want eigenlijk had hij dit niet verwacht. ‘In eerste instantie zie je de Bijbel niet per se als een wetenschappelijk juiste bron van informatie, dus we waren erg verbaasd toen we ontdekten dat het zou werken. We bewijzen niet dat het ook echt gebeurd is, maar het concept zou zeker werken.’ De onderzoekers benadrukken echter dat ze alleen hebben gekeken of de boot zou blijven drijven, en dat ze niet hebben uitgezocht of er ook daadwerkelijk 70.000 dieren op zouden passen.

Misschien dat het boek Noah, dat vanaf volgende week verkrijgbaar is, daar meer uitsluitsel over kan geven. Zou schrijver Mark Morris ook op de hoogte zijn van deze informatie? Wij zijn benieuwd!

De film Noah draait vanaf 10 april in de Nederlandse bioscopen. Het boek Noah is verkrijgbaar vanaf 8 april.

Bron: independent.co.uk

Boekgegevens

Mark Morris, Noah, Uitgeverij Kok, ISBN 978 90 435 2342 4 (€ 15,-)

Berichten gemaakt 5330

Eén gedachte over “Blijven ze drijven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven