Fierens weigert kuisheidsgordel

Poëzie hoeft niet altijd teder of verheven zijn. Net zo goed kan het geen blad voor de mond nemen, humoristisch en tegelijk verbazend treffend zijn. De Gentse satirische dichter-performer Andy Fierens bewijst dat met zijn triviale dichtbundel Wonderbra’s & pepperspray.

‘Haar kruis was bombastisch elastisch / zijn ritmiek was dynamiet / haar venusheuvel had een hanenkam / dichter komt men niet bij poëzie.’ Dat moet Fierens, het buitenbeentje van de literatuur, wel zijn met zijn sprekende beeldtaal, roerend ritme en klinkende klanken. Eens erotisch, dan weer maatschappijkritisch. Eens onzin uitkramend, dan weer tot nadenken stemmend. Bij deze zogenaamde action poet weet je nooit wat je mag verwachten. Zijn gedichten rijmen zelden, mijden hoofdletters, zijn zuinig met leestekens en nemen evenmin een vaste vorm aan. Kort afgebroken regels na één doorlopend tekstblok zijn geen zeldzaam fenomeen bij Fierens. Verrassende wendingen des te meer. Zijn poëzie is zoals poëzie moet zijn: harmonieus doch niet hapklaar. Op doordenkertjes als ‘mijn hart is conciërge van een kosmos / het oefent haka’s tussen kolibries / in de kilte van het funerarium / blijven we kauwen.’ En zo raast hij door en door. Al moet je er soms een woordenboek bij halen voor woorden als lobotomist, dendrofiel, petomaan en conquistador.

Helaas durft Fierens’ spielerei weleens om te slaan in mooiverwoorderij, met hippe maar weinig zeggende termen als ‘diddly squat’ en ‘jack shit’. Of verzandt zijn stand-up poëzie in decadent, goedkoop amusement. Hier en daar mocht wat worden geschrapt. Het bijvoorbeeld negen bladzijden tellende ‘Nooit worden wij ergens uitgenodigd’ had bondiger gemogen en van franjes ontdaan. Goddank dient zich een volwassener Fierens aan in de tweede helft. Hoe dan ook onthouden we van Wonderbra’s & pepperspray een handvol oneliners, zoals ‘men trekt bouillon van mijn grimas’ en ‘als ik wil slapen lig ik wakker / in de donkere wolken / van inktvissen / de theebuideltjes van de oceanen’.

9789023487012_VRK

Boekgegevens

Andy Fierens, Wonderbra’s & pepperspray, Uitgeverij De Bezige Bij, ISBN 978 90 234 8701 2 (€ 18,50)

 

Dit artikel verscheen eerder in de Boekenkrant, editie juli 2014.

Foto: Charlie De Keersmaecker

Berichten gemaakt 867

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven