Fictie op een zucht van realiteit

Hoe zou de geschiedenis eruitzien mocht een voorval, hoe onbenullig ook, een draai aan een belangrijke gebeurtenis geven? Die boeiende gedachte bespelen Fred Duval en Jean-Pierre Pécau in meer dan twintig albums. Daarvan brengt Silvester strips er nu zeven uit in het Nederlands onder de titel Uur U, beter gekend als het uur van de waarheid.

Op zich is het een behoorlijk uniek gegeven: de toekomst voorspellen in het verleden. Duval en Pécau tonen aan hoe een detail of ongeluk de geschiedenis drastisch kon veranderen. Stel dat de Apollo getroffen werd door een meteoriet, het had zomaar even kunnen gebeuren. De Russen hadden zo als eerste iemand op de maan kunnen zetten. Wat maakt het uit? Is het zuiver een kwestie van eer? En wat zijn de gevolgen waaraan leken, als wij zijn, niet zouden denken? Het is maar een van de vele afleveringen. Zo vraagt het duo zich ook af wat er gebeurd zou zijn als de Amerikaanse president niet werd doodgeschoten in 1963, maar tien jaar later, of hoe het zou zijn afgelopen als Parijs tijdens de Tweede Wereldoorlog in Russische handen was gekomen.

De theorieën werden niet door Jan Modaal bedacht, maar door gepassioneerde zielen met kennis van zaken, die er ongetwijfeld stevige discussies aan overhielden. Zowel Duval als Pécau zijn afgestudeerd als geschiedkundige en hebben reeds een degelijke reputatie met publicaties over het verleden waarin politiek de grootste vlakken inkleurt. Of het nu gaat over het Ottomaanse Rijk of nazi-Duitsland: over ieder onderwerp hebben ze wel een gefundeerde mening of een eigenzinnige visie, telkens tot in detail uitgewerkt. Dat valt op aan de grote hoeveelheid ideeën die in een album van om en bij de zestig pagina’s werden gepropt. Eigenlijk verlangt ieder onderwerp naar een graphic novel van minstens tweehonderd bladzijden. Verwacht dus geen langzame opbouw, want je wordt direct in de actie gezogen. Soms is de sprong van de hak op de tak te drastisch, zo ook de grote meute aan personages die de revue passeren, maar als puntje bij paaltje komt, zorgt die overvloed aan het einde voor een bijzondere totaalervaring die de lezer verder tot denken aanzet.

Beide bedenkers zijn vlot in het verrassen van de lezer, met onvoorspelbare twists die elkaar razendsnel opvolgen. Dat maakt het een sneltreinrit zonder tussenstops. Ook in de dialogen is er geen sprake van een moment van rust. De stevige conversaties worden, met enige diepgang en treffende oneliners, op elkaar afgevuurd. Een klein punt van kritiek is dat het genre van elk album, telkens opnieuw, in een te mannelijke vorm wordt gegoten. Dat merk je niet alleen aan de stoere praat of geweldpleging, maar ook aan de drang naar sensatie en actiescènes die wel heel nadrukkelijk aanwezig is.

Ieder verhaal wordt opgebouwd rondom een hoofdpersonage dat tot een held of antiheld wordt verheven. Aan hem of haar de taak om de voor ons gekende realiteit te veranderen. Een voor een zijn het sterke persoonlijkheden die hun emoties en mimiek moeiteloos laten zegevieren en daarenboven de tijdsgeest treffend inkleuren. Ook de tekenstijl weerspiegelt het juiste karakter van die tijd. De prenten worden hoofdzakelijk gebracht in filmische taferelen met een bonte afwisseling tussen close-ups en weidse zichten. Tekenaars van dienst zijn niet de minste; wel gevestigde waarden die geen moeite hebben om realisme, sensatie en dynamiek in hun prenten te leggen. Opvallende namen in het rijtje zijn Collin Wilson (Blueberry), Mr Fab (Spyder) en Philippe Buchet (Nomad).

Dat alles maakt Uur U vindingrijk, onvoorspelbaar en een slag in het gezicht van de geschiedenis. Het schrijversduo is bovendien complementair met elkaar: Pécau wil de harde wereld nog donkerder inkleuren (al dan niet met een tikkeltje zwarte humor) en Blanchard is dan weer de gevoelsmens. Het resultaat is tegelijk hard, meeslepend, spannend en bovenal leerrijk. De ideale introductie voor gedreven discussies over hoe nietig een levensveranderende gebeurtenis kan zijn.

33 Uur U Russen op de maan33 Uur U Parijs Russische sector 33 Uur U Wie heeft de president vermoord

Boekgegevens

  • Fred Duval, Jean-Pierre Pécau, Collin Wilson, Mr Fab e.a., Uur U. Russen op de maan, Uitgeverij Silvester strips, ISBN 978 90 588 5558 9 (€ 16,95)
  • Fred Duval, Jean-Pierre Pécau, Collin Wilson, Mr Fab e.a., Uur U. Parijs Russische sector , Silvester strips, ISBN 978 90 588 5582 4 (€ 16,95)
  • Fred Duval, Jean-Pierre Pécau, Collin Wilson, Mr Fab e.a., Uur U. Wie heeft de president vermoord?, Silvester strips, ISBN 978 90 588 5751 4 (€ 17,95)

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie oktober 2015.

Berichten gemaakt 867

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven