Eitje voor eitje

‘Ik snap het. Ik doe het zelf ook.’ Het is wellicht de meest voorkomende zinssnede in Steeds leuker. In dit zelfhulpboek laat Jelle Hermus zien hoe je met behulp van zijn ‘Broednestmethode’ kunt toewerken naar een leuker, gelukkig leven.

Steeds leuker is een aanvulling op soChicken.nl, een website die Hermus in 2004 startte. Hierop laat de schrijver aan de hand van persoonlijke anekdotes en filosofische inzichten zien hoe je een gelukkig leven kunt leiden. Met succes: inmiddels telt de website ruim 600.000 bezoekers per maand.
Nu zijn Hermus’ ideeën dus ook op papier vinden. In Steeds leuker beaamt hij dat het niet altijd even makkelijk is om gemotiveerd je leven te veranderen. Want ja, ook hij wil vaak niets liever dan lui series kijken, chocola eten en uren op Facebook doorbrengen. Het alternatief maakt je alleen veel gelukkiger, vindt hij, en is makkelijker te bereiken dan je denkt. Vervolgens legt hij uit dat de Broednestmethode uit drie stappen bestaat: ga op het juiste broednest zitten, broed alleen op de beste eieren en broed slimmer, niet harder. Het juiste broednest is volgens Hermus een leven vol vrijheid, blijheid en betekenis. Hij betoogt dat je door telkens kleine en iets grotere verbeteringen in je leven aan te brengen, langzaam maar zeker, zonder al te veel moeite, dat doel bereikt. Zo geeft hij inspiratie voor manieren om minder uit te geven, je huis te ontspullen, negatieve gedachten de deur uit te doen en goed voor jezelf te zorgen.
Het is zeker fijn dat Hermus daarbij constant beaamt hoe moeilijk het kan zijn om zulke veranderingen in beweging te zetten. Het zorgt voor een gevoel van verbondenheid met de auteur, dat nog eens versterkt wordt door persoonlijke, zeer herkenbare anekdotes. Vol verve vertelt hij hoe het opzeggen van zijn tv-abonnement hem meer geld én fijner bestede uren opleverde, en hoe hij rust verkreeg door eindelijk een rot kozijn in zijn huis te vervangen dat altijd een doorn in het oog was. Het zijn alleen wel erg veel anekdotes, die meestal ook nog eens worden aangevuld met metaforen om de situatie nog wat verder uit te leggen. Door alle symbolische vaatwassers, trossen kerstlichtjes en dorstige puppy’s kun je af en toe het broednest niet eens meer zien.
Gelukkig maakt Hermus’ aanstekelijke positiviteit het moeilijk om geen zin te krijgen om zelf aan het broeden te slaan. Het is inspirerend om te zien hoe hij zelf met behulp van kleine bouwsteentjes zoveel heeft weten te bereiken: een succesvolle site, een fijn leven en een mooi boek. Er zullen veel lezers zijn die daardoor ook zelf zullen beginnen met het bouwen aan een leven vol vrijheid, blijheid en betekenis. Steentje voor steentje; eitje voor eitje.

Boekgegevens

Jelle Hermus, Steeds leuker, Kosmos Uitgevers, 9789021567068, 288 pagina’s (€ 20,00)

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie januari 2018.

Berichten gemaakt 5328

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven