Een filosofische speurdersroman

De achttienjarige Naomi is gestopt met haar vwo-opleiding vanwege woede-uitbarstingen en heeft niet veel vrienden. Ook thuis heeft ze het niet fijn.

Naomi is op jonge leeftijd geadopteerd uit Haïti, maar voelt zich niet thuis bij haar familie. Haar ouders noemt ze afstandelijk ‘Stef’ en ‘Miranda’ en ze heeft voortdurend ruzie met haar zusje Rachelle. In een poging een nieuwe start te maken, is ze begonnen aan een mbo-opleiding tot verkoopspecialist. In het kader van die opleiding gaat ze stage lopen bij Warchums Steengoed B.V., een aardewerkfabriek. Ook besluit ze een filosofiecursus te gaan volgen. Als lezer word je meegenomen naar de lessen en zo doe je tegelijk met Naomi kennis op over filosofie. Gaandeweg ontdekt Naomi dat sommige filosofische ideeën toepasbaar zijn op haar eigen leven.

Dan gebeurt er bij Warchums Steengoed een reeks mysterieuze ongelukken. Wanneer Naomi de wc’s schoonmaakt, wordt ze vergiftigd door het inademen van een combinatie van chloor en zoutzuur. Ze is snel weer beter, maar heeft nu een missie: wie zit er achter de ongelukken? Naomi’s opgedane filosofiekennis speelt een belangrijke factor in haar speurtocht.

[quote]Wanneer Naomi de wc’s schoonmaakt, wordt ze vergiftigd door het inademen van een combinatie van chloor en zoutzuur.[/quote]

Filosofiedocent R.P. Bosch heeft met 84 Namen een spannend boek geschreven dat tegelijk de filosofiegeschiedenis behandelt. De filosofische ideeën uit de cursus worden inzichtelijk gemaakt doordat Naomi ze in de praktijk toepast. Bijvoorbeeld als ze twijfelt of ze op onderzoek uit moet gaan in Warchums Steengoed: ‘Ik liep naar mijn fiets en wilde net weggaan, toen ik opeens moest terugdenken aan de les van Mocks over Aristoteles’ oplossing bij twijfel.’ Volgens Aristoteles moet je juist datgene doen wat tegen je gevoel indruist.

84 Namen is een uitermate interessant verhaal, maar toch valt te betwijfelen of het boek, zoals de achterflap stelt, voor middelbare scholieren met filosofie in hun pakket en filosofiebeginnelingen een aanrader is. Het boek is taai voor diegenen die geen filosofiefanatici zijn. Er worden veel filosofen behandeld en de lezer raakt makkelijk de draad kwijt. Natuurlijk zal de echte liefhebber zijn best doen om alles te begrijpen, maar voor de beginneling vergt dat de nodige inspanning.

Aan het einde van 84 Namen heeft Naomi slechts de oorzaak van een deel van de gebeurtenissen achterhaald. Dat is volledig in geest met de filosofie: filosofie houdt nooit op, net zo min als de geschiedenis. ‘De waarheid is dat heel veel misdaden onopgelost blijven. Alleen in detectives valt alles aan het eind op zijn plaats,’ aldus Naomi’s filosofieleraar. De lezer heeft dus alle ruimte om verder te filosoferen.

84 namen

Boekgegevens

R.P. Bosch, 84 Namen. Een filosofiegeschiedenis, Uitgeverij IJzer, ISBN 978 90 868 4104 2 (€ 22,50)

Dit artikel verscheen eerder in de Boekenkrant, editie november 2014.

Berichten gemaakt 5308

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven