Een dikke, veelzijdige pil

Amy Smith, een Chinees-Canadese onderzoekster, gaat op een dag naar het huis van haar voorouders in Guangdong, China. Ze ontdekt hier de geschiedenis van vier generaties van haar familie, de familie Fong.

De lieve, oude meneer Auyung leert haar de geschiedenis kennen door haar door haar familiepand te begeleiden, terwijl Amy een zwak voor hem ontwikkelt. Amy duikt in het leven van drie generaties van de familie Fong door brieven en kostbare opiumpijp die in het huis bewaard liggen. Ze blijkt uit een zogeheten Gouden Bergen-familie te stammen, een Chinese familie die naar Canada, ook wel de Gouden Bergen genoemd, verhuisd is. De Gouden Bergen waren voor de niet-reizende Chinezen een idyllische plek waar rijkdom de klok leek te slaan. Dit stond in schril contrast met de armoede die destijds in China heerste. Een reis naar de Gouden Bergen was dikwijls een ontsnapping aan die armoede.

Voor mevrouw Mak was het alsof de zon aan haar voeten explodeerde, waardoor een regen van vonken op haar oren werd afgevuurd. Er klonk een gezoem als van een propvolle bijenkorf. Toen de bijen wegvlogen, kon ze haar eigen stem weer horen. Die klonk iel en breekbaar. De gerafelde woorden werden door de wind meegenomen ‘Ellendige jongen! Ben je soms vergeten dat je al aan iemand bent beloofd?’ ‘Natuurlijk niet, moeder. Maar ik ken haar niet en Zes vingers ken ik wel. Je weet dat het een goede meid is en ik mag haar echt graag. In de Gouden Bergen ben ik bijna de hongerdood gestorven.’

De roman wisselt tussen het hedendaagse perspectief van Amy en de familiegeschiedenis, via het perspectief van verschillende familieleden. Amy’s verhaal brengt de roman dichterbij de westerse lezer, die zich zo makkelijker in het verhaal kan inleven. In het begin van de roman lijkt het Chinese deel van het verhaal soms ver van je bed, maar dit went snel.

Droom van gouden bergen is een veelzijdig boek. Familieverhalen vertellen de geschiedenis van China en Canada. En passant ontsluit zich een deel van de Chinese cultuur en geschiedenis. Maar de roman bevat ook romantiek en diepgang. De personages zijn zorgvuldig uitgewerkt en meerdere romances en vetes slepen je mee in het leven van negentiende-eeuwse Chinezen. Met 574 pagina’s is de roman echt een dikke pil. Niet dat dit vervelend is: de boeiende schrijfstijl is soms wat wollig, maar leest prettig en toegankelijk.  Droom van Gouden Bergen van Ling Zhang is een typisch zondagmiddagboek, waar je met alle liefde en een flinke kop thee incluis voor gaat zitten.

Boekgegevens

Ling Zhang, Droom van gouden bergen, Uitgeverij Signatuur, ISBN 978 90 567 2364 4 (€ 19,95)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven