Doris Lessing overleden

Eind vorige week stond de literaire wereld even stil. Doris Lessing overleed op 94-jarige leeftijd. Nog geen zes jaar geleden ontving ze de Nobelprijs voor de Literatuur voor al haar werken. Ze zal de geschiedenis ingaan als één van de belangrijkste Britse schrijvers van de eeuw.

Lessing leidde een chaotisch leven wat prachtig wordt gereflecteerd in haar oeuvre. Door velen wordt zij gezien als één van de belangrijkste Britse auteurs van deze en de vorige eeuw. The Golden Notebook (in het Nederlands vertaald als Het Gouden Boek) is haar belangrijkste werk en beschrijft een vrouw die haar leven samenvat in vier verschillende dagboeken.

Lessing werd geboren in Iran en heeft gedurende haar leven afwisselend in verschillende Afrikaanse landen en Engeland gewoond. Dat heeft haar kijk op de wereld behoorlijk beïnvloed. Feminisme, racisme en politiek zijn thema’s die in al haar werken voorkomen. Ook is Lessing een tijd aangesloten geweest bij een Communistische gemeenschap. Schrijvers die ze in haar jeugd met veel plezier las, zoals Dickens en Kipling, zijn eveneens een inspiratiebron geweest.

Collega-auteurs en vrienden omschreven Doris als een vriendelijke vrouw met een inspirerend wereldbeeld. Daarom ontving ze in 2007, als oudste winnares ooit, de Nobelprijs voor de literatuur voor haar gehele oeuvre, dat bestaat uit meer dan 50 romans, toneelstukken en poëziebundels.

Berichten gemaakt 5328

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven