De weg naar Callisto

door Jürgen Peterink

Om een goed soldaat te worden tegenover de beestachtige islamieten in Irak, reist hij naar een rekruteringsbureau in Callisto. Zijn belangrijkste bagage is een fles Captain Morgan rum en The Yearling, een boek dat hem al jaren meer voldoening geeft dan blaadjes met blote tieten of auto’s of vuurwapens.
De weg naar Callisto begint met autopech. Odell vindt onderdak voor de nacht bij ene Dean Lowry. Achter het huis van Dean ziet hij een versgegraven en nog open graf. Hij snapt gelijk dat het voor hem is bedoeld. ’s Nachts staat Dean plotseling naast de bank waarop Odell slaapt. Odell schrikt wakker, haalt uit met een klaarliggende knuppel en Dean gaat neer. Als Dean dood blijkt, heeft Odell een probleem. Al helemaal als hij nog een lijk in de vriezer vindt (Deans tante), hij verliefd wordt op Deans zus en de politie, de FBI en een nog hogere geheime instantie zich bezig gaan houden met Deans verdwijning, omdat er sprake lijkt te zijn van een terroristisch complot. Odell is zich van geen kwaad bewust en windt zich meer en meer op over het feit dat hij het lijk van Dean voortdurend moet opgraven en verstoppen. Want zo ga je toch niet met de doden om! Odell komt voor steeds grotere problemen te staan. Tot hij zelf als terrorist in een geheime gevangenis dreigt te verdwijnen. Gelukkig maar. Twijfelen aan zichzelf doet Odell zelden. En wordt het echt te ingewikkeld, dan valt hij gewoon in slaap.
De lezer niet. Die wordt meegesleept door de gebeurtenissen die de ik-persoon onbedoeld in werking zet en twijfelt voortdurend aan de goede afloop ervan. Aan het einde van het boek rest dan de vraag: waarom het leven zo ingewikkeld maken, als je jezelf met eenvoud van geest staande kunt houden. Odell Deefus mag dan wel niet de slimste zijn, je houdt hem niet zomaar voor de gek!

Torsten Krol, De weg naar Callisto, Arena, ISBN 978 90 6974 898 6 (€ 19,95)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven