De Stripdagen: ambachtelijkheid en veelzijdigheid

In het weekend van 4 en 5 maart werden in de Broodfabriek de jaarlijkse Stripdagen gehouden. Hoewel het publiek, zeker op zondag, niet in groten getale kwam opdagen, was het een gezellig evenement, waarin met name de strip als ambacht werd gevierd.

Er zijn vele stripbeurzen en stripfestivals in ons kleine land. Veel van deze evenementen hebben een lokaal karakter, maar een aantal hebben een landelijke of soms zelfs een internationale uitstraling: Stripfestival Breda, Stripdagen Haarlem en in toenemende mate het Brabants Stripspektakel, om maar een paar voorbeelden te noemen. Wat De Stripdagen, het evenement van Het Stripschap, uniek maakt, is de nadruk op het ambacht van het strip maken. Met als resultaat dat de strip er in de volle breedte aan bod komt. Van avontuur tot jeugdstrip en van graphic novel tot gagstrip en cartoon.
Dat kwam uiteraard tot uiting op de beurs, waar een uitgever van ‘de betere strips’ als Scratchbooks zij aan zij stond met small press uitgevers en de grote uitgeverij van het avonturenverhaal Don Lawrence Collection. Maar ook in het nevenprogramma, bestaande uit onder andere kinderactiviteiten, workshops, interviews en theater kwam de diversiteit van het stripgenre aan bod. De grote verrassing kwam van Aloys Oosterwijk, die het aanwezigen op zaterdag onverwacht trakteerden op een lied waarbij hij zichzelf op gitaar begeleidde. Dit deed hij zondag nog een keer over. Dit keer met Hanco Kolk met René Meulenbroek in het achtergrondkoor.

Hoogtepunt van De Stripdagen was ook dit jaar de uitreiking van de Stripschapprijzen. Scenarist Willem Ritstier ontving de Stripschapprijs en was daarover zichtbaar ontroerd. Vooral toen hij via een filmpje werd toegesproken door zijn zoon leek hij het niet droog te houden.

Behalve voor Willem Ritstier waren er prijzen voor handletteraar Frits Jonker en voor Albert van Beek voor zijn verdienste voor de strip in het algemeen. De albumprijzen waren voor In the pines (van Erik Kriek) en Elsje maakt geschiedenis (Eric Hercules en Gerben Valkema).

Berichten gemaakt 5328

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven