Boekfragment: Kom Atir kom

Kom Atir kom is een historische roman, gebaseerd op de voetreis uit 1827 van de eerste giraffe in Frankrijk, een diplomatiek geschenk van de pasja van Egypte aan Koning Karel X. 

Atir en Youssef hebben me verzocht even weg te mogen om naar andere bezienswaardigheden op het grote plein te kijken. Daar schijnt een reizend circus te staan met een collectie levende slangen: een ratelslang, een boa constrictor, een anaconda en zelfs een harlekijnskoraalslang. In de auberge hoorde ik dat er ook een achttienjarige reus van een meter achtennegentig staat.  

De temperatuur is vandaag gelukkig hoger. De koude wind die ons twee dagen geteisterd heeft, is eindelijk gaan liggen. De giraffe knabbelt hoog in de lindeboom aan de blaadjes. Het valt me op dat ze haar kop verticaal kan kantelen om ook de kleinste te bemachtigen. Het lijkt of ze de lawaaiige en beweeglijke drukte aan haar voeten niet bemerkt. Als ze haar lange zwarte grijptong uitsteekt hoor ik vaak de gekste opmerkingen. Enkele toeschouwers vrezen een slang in de boom te zien kronkelen, andere maken vergelijkingen met een slurf van een olifant. Ik observeer haar een tijdje, want ik vraag me af of ze zonder snijtanden een tak kan afbijten. Maar nee, ze krult haar tong eromheen, brengt hem tussen haar lippen, sluit vervolgens haar mond, slaat haar kop naar achter en ritst met haar ondertanden twijgjes en bladeren van de takken af.  

Plotseling hoor ik een schelle kreet uit het publiek. Een van de paarden van de cavalerie schrikt en steigert, de giraffe trekt bruusk aan het touw dat ik zie losschieten. Ze slaat haar kop briesend naar achteren, maakt een bokkende beweging en vliegt naar voren, het volk stuift krijsend uiteen. Verlamd van schrik kijk ik toe. Alles gaat razendsnel. Er wordt geduwd en getrokken. Mannen en vrouwen worden onder de voet gelopen. De giraffe slaat op hol, Hassan valt, Atir grijpt nog net het koord, maar wordt meegesleurd, en de paarden… het wordt zwart voor mijn ogen. 

Boekgegevens

Agnita de Ranitz, Kom Atir kom. De legendarische voetreis met een giraf van Marseille naar Parijs in 1927, Uitgeverij De Brouwerij, 350 pagina’s (€ 20,99)

Dit boekfragment verscheen eerder in de Boekenkrant, editie maart 2020.

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven