De sonnetten van Jorge Luis Borges

Poëzie, passie en filosofie: voordracht, tango en meer met de sonnetten van Jorge Luis Borges.

PROMOTIE – Op zondag 27 november nemen het collectief Feest Der Poëzie en De Nieuwe Liefde je mee naar de wonderlijke wereld van Jorge Luis Borges. Waan je in een avond vol poëzie, passie en filosofie. Met voordrachten in het Spaans en Nederlands, Tangomuziek en een indrukwekkende solodans geïnspireerd op het werk van Borges.

De Argentijnse schrijver Jorge Luis Borges (1899-1986) is vooral bekend vanwege zijn fantastische verhalen. Maar op latere leeftijd begon hij sonnetten te maken, een strakke versvorm. Door zijn toenemende blindheid kon hij niet meer zelfstandig lezen en schrijven. Rijm en ritme vergemakkelijkten het bedenken en dicteren van zijn poëzie. Borges dichtte ook over de tango. Argentijnse componisten zoals Astor Piazzolla (bekend van o.a. zijn tango’s) hebben zijn gedichten op muziek gezet.

Meestervertaler Paul Claes vertaalde een selectie van deze sonnetten voor de bundel ‘Everness’, die door uitgeverij HetMoet tweetalig gepubliceerd is in de handgebonden Singersteekreeks . De bundel ‘Everness’ – de sonnetten van Jorge Luis Borges vormt de kern van deze avond. Tangozanger Juan Carlos Tajes zingt gedichten uit de bundel die door componist en pianist Juan Pablo Dobal nieuw zijn getoonzet voor deze voorstelling. Juan Carlos Tajes en voordrachtskunstenaar Simon Mulder dragen voor uit de nieuwe bundel. Ook zal er klassieke Argentijnse kamermuziek uit de tijd van Borges klinken door een voor de gelegenheid samengesteld gezelschap.

Dit programma is een samenwerking met Feest der Poëzie en Uitgeverij HetMoet en wordt mogelijk gemaakt door Zabawas, Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland en Lira Fonds.

Simon Mulder
Simon Mulder (1986) is dichter, voordrachtskunstenaar en artistiek leider van Stichting Feest der Poëzie, die poëzie- en muziekevenementen organiseert. Voor het Feest der Poëzie maakt hij voorstellingen, podcasts en video’s. Daarnaast treedt hij op in binnen- en buitenland met eigen werk of dat van grote doden, schrijft hij essays, stelt hij bloemlezingen samen bij Uitgeverij HetMoet en verzorgt hij workshops poëzie schrijven en lezen. Ook is hij leraar klassieke talen in het middelbaar onderwijs.

Elte Rauch
Elte Rauch is schrijver en oprichter van uitgeverij HetMoet. Ze groeide op in Zeeuws-Vlaanderen en vertrok op haar achttiende naar Engeland, waar ze lange tijd woonde, werkte en studeerde. Aan de University of Bristol behaalde ze haar master Filosofie en Sociale wetenschappen. Op haar dertigste keerde ze terug naar Nederland, ze studeerde Theologie aan de Universiteit van Utrecht en werkte achtereenvolgens bij de ggz, als literair assistent van Huub Oosterhuis en als programmeur voor literaire en culturele podia.

Paul Claes
Paul Claes (1943, Leuven) is als dichter, romancier, essayist en vertaler een van de veelzijdigste en vruchtbaarste auteurs van de Lage Landen. Hij promoveerde tot doctor in de Nederlandse letteren met een proefschrift over Hugo Claus, De mot zit in de mythe (1981) en doceerde aan de universiteiten van Nijmegen en Leuven. Ondertussen vertaalde hij antieke en moderne auteurs zoals Catullus, Horatius, Baudelaire, Mallarmé, Rimbaud, Apollinaire, Pound, Joyce en Eliot. In 1996 ontving hij de Martinus Nijhoff Vertaalprijs

Juan Carlos Tajes
Juan C. Tajes (1946) is een regisseur, acteur, schrijver en ontwerper uit Uruguay, die sinds 1971 in Nederland woont en werkt. Hij deed zijn opleiding zowel aan de toneelschool als de kunstacademie te Montevideo. Juan Carlos Tajes is specialist in commedia dell’arte en historisch theater en regisseert toneel, opera, operettes en zarzuela’s. Hij acteert in toneel-, (muziek) theaterstukken en films, en is vocalist. Sinds 1983 is hij tangozanger. Hij is oprichter/directeur van het Centrum Commedia dell’Arte Maskers in Amsterdam, waar hij maskers ontwerpt en vervaardigt.

Juan Pablo Dobal
Juan Pablo Dobal (1964, Buenos Aires) is pianist en componist. Op zijn negende begon hij aan zijn klassieke piano-opleiding. Hij volgde privé-les met Blanca Barquín en later met Antonio de Raco. Vanaf zijn vijftiende jaar heeft hij regelmatig klassieke concerten gegeven. Op zijn zeventiende behaalde hij het diploma voor pianodocent en won hij de eerste prijs op het Conservatorio de Música de Buenos Aires Alberto Williams. Parallel aan zijn klassieke opleiding, is hij op het gebied van populaire en geïmproviseerde muziek (folklore, tango, jazz en Latijns-Amerikaans) altijd actief geweest. Op 23 jarige leeftijd kreeg Dobal een beurs voor twee jazzcursussen (Berkley College of Music uit Boston, en Seminario del Valle de las Leñas uit Mendoza). Verder heeft hij lessen gevolgd bij diverse leermeesters, zoals Laura Baade, Rodolfo Daluisio, Pedro Aguilar en Manolo Juárez. Op zijn 25ste vestigde hij zich in Amsterdam.

Wil je graag een programma bijwonen, maar heb je niet de middelen om een kaartje te betalen? Mail dan naar info@denieuweliefde.com, we kunnen dan iets regelen.

Berichten gemaakt 5319

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven