Op een dag vindt Teun geen krijtjes in zijn kleurdoos, maar een stapel enveloppen. Zijn krijtjes staken, en laten per brief weten waarom.
Zo is het rode krijtje oververmoeid omdat hij het meest gebruikte kleurtje is, maar klaagt roze juist over het feit dat hij nooit gebruikt wordt. Het zwarte krijtje wil meer doen dan alleen lijntjes tekenen, terwijl groen bezorgd is over de ruzie die zich voordoet tussen het gele en het oranje krijtje. De vraag is of Teun in staat is alle kleurtjes weer blij te maken…
De krijtjes staken is een bontgekleurd prentenboek. Op iedere bladzijde zien we een tekening van Teun, gecombineerd met een vakkundig vormgegeven krijtje dat zijn beklag doet over zijn of haar omstandigheden. Iedere brief is geschreven in een uniek handschrift, in de kleur van het krijtje dat uitlegt waarom hij staakt. Het resultaat is een prachtig speels boek, waarvan ieder kind gelijk zin krijgt om te kleuren. Het helpt natuurlijk dat je een mooie set krijtjes bij dit boek krijgt. Nu maar hopen dat jouw tekening net zo mooi wordt als die van Teun.
Boekgegevens
Drew Daywalt en Oliver Jeffers, De krijtjes staken, vertaling: Koos Meinderts, Uitgeverij De Fontein, ISBN 978 90 261 3622 1 (€ 17,50)
Dit artikel verscheen eerder in de Boekenkrant, editie juli 2014.
Super boek, heb het gisteren samen met mijn moeder in de klas van mijn dochter (eerste leerjaar) voorgelezen, de kinderen waren betoverd, de juf evenzeer! De juf gaat er zelfs nog een leuke kleuractiviteit aan koppelen. Zoals de juf zei: ik heb er nooit bij stil gestaan hoe de krijtjes zich zouden kunnen voelen…!