De koffer in duiken

Eindredacteur Nina Visser is terug van vakantie en deelt de inhoud van haar koffer: boeken uit alle windstreken. Vandaag het eerste deel van haar selectie.

CANADA
KippencollectiefSusan Juby – Het kippencollectief
Fan van Ik vertrek? Lees dit boek! Het kippencollectief is de papieren evenknie van dit tv-programma. Als de New Yorkse Prudence Burns de boerderij van een verre oom erft, voel je direct dat alle ingrediënten aanwezig zijn voor een heerlijke mislukking: de boerderijgrond blijkt een maanlandschap waar niks wil groeien, de idealistische Prudence is verschrikkelijk naïef en haar personeel is onwillig, lui en kijkt graag te diep in het glaasje. Ik moest heel hard lachen om dit boek en vond het totaal níet voorspelbaar, juist omdat er geen grootse plotwendingen zijn. Aaf Brandt Corstius zou hier een hilarische column over kunnen schrijven. Nou, dan weet je het wel.

Boekgegevens

Susan Juby, Het kippencollectief, vertaling: Tracey Drost-Plegt, Uitgeverij Pepper Books, 368 pagina’s, ISBN 978 90 206 0837 3 (€ 19,99)

TURKIJE
Omslag_Atilgan_overzichtYusuf Atılgan – De lanterfanter
‘Ik lanterfant,’ zegt de 28-jarige C in deze roman. ‘Ik heb geld.’ C. struint eind jaren vijftig door Istanbul en analyseert de stad en haar bewoners. Werken ziet hij als een gewoonte, ingegeven uit angst voor vernieuwing. Afgestompt door de dagelijkse monotonie heeft de werkende klasse volgens hem geen oog voor wat er om haar heen gebeurt. C.’s grootste nachtmerrie is net als de rest in slaap te sukkelen. Alleen de ware liefde kan zijn leven zin geven – of toch niet? ‘Het begint allemaal met een droom over drie kamers, een keuken, twee kinderen. En dan? (…) Een drama in drie bedrijven’, verzucht hij. De lanterfanter stamt uit 1959, maar ik vond het nog steeds prachtig, die wanhopig zoekende held. Terecht een klassieker.

Boekgegevens

Yusuf Atılgan, De lanterfanter, vertaling: Hanneke van der Heijden, Uitgeverij Jurgen Maas, 275 pagina’s, ISBN 978 94 919 2116 2 (€ 19,95)

MEXICO / CUBA / SPANJE
16 Cover Het geluk van een wijngaardMaría Dueñas – Het geluk van een wijngaard
De failliete Mexicaanse mijnexploitant Mauro Larrea trekt rond 1880 naar Cuba, in de hoop op nieuw succes. En warempel: een weddenschap in Havana levert hem een wijngaard op in Andalusië. Maar daar aangekomen ontmoet hij Soledad Montalvo, die zijn verkoopplannen flink in de war stuurt. Voorafgaand aan het schrijven heeft Dueñas uitgebreid onderzocht hoe de wereld rook, voelde en proefde eind negentiende eeuw, waardoor ze erg beeldend schrijft. Soms moest ik wel een beetje gniffelen om haar personages: altijd het toonbeeld van welsprekendheid, en altijd een daverende slotzin paraat, die bij het verlaten van een locatie achteloos voor de voeten van hun gesprekspartner wordt geworpen, vergezeld van een onpeilbare blik. Maar ja, stiekem werkt dat eigenlijk heel erg meeslepend.

Boekgegevens

María Dueñas, Het geluk van een wijngaard, vertaling: Nadia Ramer, Uitgeverij Wereldbibliotheek, 528 pagina’s, ISBN 978 90 284 2653 5 (€ 24,99)

NEDERLAND
16 Cover MisluktIris Boter – Mislukt
Van de afloop van dit boek was ik zo van slag dat ik op het punt stond Iris Boter te mailen of er alsjeblieft een vervolg kan komen. Het verhaal gaat over Loïs, een eenzame, onzekere studente met een groot geheim. Net als ze een kamer betrekt in het geheimzinnige huis van mevrouw De Vogel en eindelijk een relatie krijgt met haar grote liefde Giel, verandert haar leven compleet door een val van de trap. Zonder al te veel te verklappen kan ik wel zeggen dat het verhaal een bovennatuurlijk tintje heeft, maar heel anders is dan de meeste young adult-boeken. Het speelt namelijk in een oer-Hollandse studentenstad waar dystopische elementen ver te zoeken zijn.

Boekgegevens

Iris Boter, Mislukt, Uitgeverij Van Goor, 256 pagina’s, ISBN 978 90 003 4775 9 (€ 15,00)

Dit artikel verscheen eerder in de Boekenkrant, editie augustus 2016

Berichten gemaakt 5315

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven