Marli Huijer: Een ode aan de publieksfilosofie

Tijdens de Maand van de Filosofie maken we dit jaar niet alleen kennis met de nieuwe Denker des Vaderlands René ten Bos, we nemen ook afscheid van zijn bijzondere voorganger. Marli Huijer was de afgelopen twee jaar Denker des Vaderlands. In haar boek Leve de publieksfilosofie! reflecteert ze op deze periode en houdt ze een warm pleidooi voor de publieksfilosofie.

Het is ruim twee jaar geleden dat Marli Huijer zich bij De Wereld Draait Door als Denker des Vaderlands bekendmaakte voor het grote publiek. Toen wist ze zich al gelijk te onderscheiden van haar twee mannelijke voorgangers, Hans Achterhuis en René Gude. Terwijl Achterhuis zich bezighield met het ‘tegendenken’ en Gude zichzelf het ‘meedenken’ ten doel stelde, kwam Huijer uit op het ‘tussendenken’. Ze nam zich voor in haar denken niet het ‘ik’ centraal te zetten, maar zich bezig te houden met dat wat er zich tussen mensen afspeelt. Haar grote inspiratie was het werk van Hannah Arendt. Van deze filosofe leerde ze dat een interesse in het tussenzijn zorgt voor een grotere interesse voor elkaar en voor onze gedeelde wereld.

Bij het lezen van Leve de publieksfilosofie! zie je hoezeer dit thema van het tussendenken Huijer aan het hart ligt. Onze oude Denker des Vaderlands is een filosoof die altijd het gesprek aangaat, niet alleen met mede-filosofen, maar ook met mensen op straat, of met de taxichauffeur. Het boek, dat grotendeels uit anekdotes over deze ontmoetingen is opgebouwd, leert ons dat Huijer allerminst een filosoof is die haar denken heeft ontwikkeld in een studeerkamer: ze bevindt zich juist midden in de wereld.

Huijer bespreekt zowel de belangrijkste filosofische inzichten die haar denkerschap hebben vormgegeven, alsook alle uitdagingen die het werk als publieksfilosoof met zich meebrengt. De ondertitel, belevenissen van een Denker des Vaderlands, suggereert al dat dit boek uitgebreid ingaat op haar werk gedurende de afgelopen twee jaar. Ze denkt na over de belangrijke vragen die ze als publieksfilosoof is tegengekomen: hoe bereik ik een divers publiek? Over welke thema’s zal ik mij uitspreken? In hoeverre moet mijn filosofisch denken persoonlijk zijn? Sommige uitdagingen zijn niet eenvoudig op te lossen: het bereiken van een divers publiek blijft voor de publieksfilosoof een uitdaging. Desondanks geeft dit boek via al deze vragen en inzichten een mooie inkijk in de rol van de publieksfilosoof en in het publieksfilosofische landschap in Nederland.

Zelf heb ik Marli Huijer een keer voor een programma mogen ontmoeten. Tijdens deze ontmoeting zag ik dezelfde vrouw als in Leve de publieksfilosofie! is terug te lezen: een nieuwsgierige filosoof die nooit zal nalaten om het gesprek aan te gaan. Huijer zal om die reden als Denker des Vaderlands gemist worden. Leve de publieksfilosofie! geeft gelukkig een hele mooie terugblik op haar tijd als Denker des Vaderlands. Dit maakt het boek tot een ware aanrader voor iedereen die de publieksfilosofie een warm hart toedraagt.

Boekgegevens

Marli Huijer, Leve de publieksfilosofie!, Uitgeverij Boom, 123 pagina’s (€ 14,90)

Foto: Mohammad Abdulazez

Berichten gemaakt 5307

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven