De Eerste Wereldoorlog in strips

Deze maand (28 juli) is het precies honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Over de eerste grote catastrofe van de twintigste eeuw verschenen vele films, tentoonstellingen, boeken. Ook in het beeldverhaal is ‘de Grote oorlog’ een terugkerend thema.

De herdenking van de oorlog was voor Jan Cumps aanleiding om een lezing te ontwikkelen over de Eerste Wereldoorlog in het stripverhaal. ‘Het leek me een originele invalshoek om de eerste Wereldoorlog vanuit een minder bekend standpunt te bestuderen’, aldus Cumps.

In zijn lezing geeft Cumps met beeld een overzicht van hoe de Eerste Wereldoorlog in het beeldverhaal wordt weergegeven. Hij schets ook de context en gaat in hoe strip zich verhoudt tot andere media die dit onderwerp behandelen. Hij toont vervolgens hoe de Eerste Wereldoorlog figureert in cartoons en strips in zowel Nederlandstalige, Franstalige als Engelstalige beeldverhalen. Ook verwijst hij naar voorbeelden van strips over de Tweede Wereldoorlog en latere conflicten. Binnen de lezing gaat Cumps in op een aantal algemene vragen, zoals: zijn strips een vorm van genegeerde kunst? Wat is een goede strip? Wat is een graphic novel?
Volgens Cumps is de oorlog in strip zeer ingrijpend, met name door de combinatie van tekst en beeld. Voor de meeste van deze beeldverhalen over de Eerste Wereldoorlog is veel research gedaan. Het gaat dus vaak om verhalen die historisch betrouwbaar zijn.

De strip over de Eerste Wereldoorlog die we volgens Cumps zeker moeten lezen is Loopgravenoorlog (C’était la guerre des tranchées) van Jacques Tardi. Cumps: ‘Algemeen wordt aangenomen dat Loopgravenoorlog zowat het referentiepunt is. Het is de graphic novel die – meer dan welke andere – het onderwerp van de Eerste Wereldoorlog met enorme intensiteit verbeeldt.’ Jan Cumps is verbonden aan het Instituut voor Levende Talen van de KU Leuven. Hij schrijft over strips en taal en verzorgde eerder ook de lezing Strips genegeerde kunst?

De lezing bijwonen kan op:
dinsdag 7 oktober om 19.00 uur in de bibliotheek aan de Kasteeldreef 10 in Turnhout,
dinsdag 14 oktober om 19.30 uur, in de bibliotheek aan de Waversesteenweg 13 in Bonheiden
zondag 23 november om 10.00 uur in de bibliotheek aan de Moensstraat 19 in Mechelen

 

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven