Cynthia McLeod in de schijnwerpers

Journalist Robert Vuijsje sprak onlangs met de Surinaamse schrijfster Cynthia McLeod over haar werk en haar achtergrond voor zijn rubriek Land van Afkomst in de Volkskrant. Wij lichten daarom haar bekendste boek nog eens uit: de historische roman Hoe duur was de suiker?.

PROMOTIE – McLeods roman, die in 1987 voor het eerst verscheen en inmiddels toe is aan de 31ste druk, gaat over de halfzusjes Elza en Sarith, die  met hun familie op een grote suikerplantage in Suriname wonen. Het verhaal speelt in de periode tussen 1765 en 1779; de bloeitijd van de suikercultuur, maar ook die van de voortdurende vrees voor aanslagen door marrons, die onder leiding van Boni uitgevoerd worden op de plantages. Ondanks hun beschermde opvoeding komen Elza en Sarith toch in aanraking met de opstandelingen en de Boni-oorlogen. En dan beseffen ze dat de suiker duur betaald wordt…

In 2016 verscheen Het lot was mij gunstig gezind – Openhartige gesprekken met Cynthia McLeod. In een serie gesprekken tussen letterkundige Cynthia Abrahams en Cynthia McLeod komt het beeld naar voren van de mens die McLeod is: ondernemend, sociaal bewogen, gedreven. Het is de eerste keer dat zij openhartig vertelt over haar leven: jeugd, schooltijd en haar loopbaan als docent, ambassadeursvrouw, cultureel attaché en schrijfster.
McLeod verbindt al decennia de geschiedenis van Nederland en Suriname. Hiermee treedt zij in het voetspoor van haar vader Johan Ferrier, die de geschiedenis in ging als de laatste gouverneur en eerste president van Suriname. Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw wordt haar naam in de literaire wereld met eerbied uitgesproken, omdat zij de geschiedenis via haar werk toegankelijk heeft gemaakt voor een breed publiek. Hierdoor heeft zij het bewustwordingsproces weten te bevorderen. Zij is in de eerste plaats een getalenteerd verteller, die volle zalen weet te boeien en haar verhaal in pakkende verteltrant op papier weet te zetten. Hierdoor zijn zowel haar toehoorders als lezers van begin tot eind gebiologeerd.

Benieuwd naar het interview in de Volkskrant? Je leest het hier.

 

Boekgegevens

Cynthia McLeod, Hoe duur was de suiker?, Uitgeverij Conserve, 304 pagina’s, ISBN 978 90 5429 448 1 (€ 20,00)
Cynthia Abrahams, Het lot was mij gunstig gezind – Openhartige gesprekken met Cynthia McLeod, Uitgeverij Conserve, 128 pagina’s, ISBN 978 90 542 9434 4 (€ 12,50)

Berichten gemaakt 5330

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven