Crossing Border Spotlight: Aimée de Jongh

De Boekenkrant telt af naar festival Crossing Border, dat plaatsvindt van 13 tot en met 16 november in Den Haag, en duikt alvast het programmaboekje in. Welke literaire act mag je echt niet missen? Onze rubriek Crossing Border Spotlight geeft elke week – tot aan het festival – antwoord op deze vraag. Deze keer introduceren we striptekenaar Aimée de Jongh.

Wie is Aimée de Jongh?
Crossing BorderAimee de Jongh is vijfentwintig jaar oud en barst van het talent. Bij het grote publiek is ze vooral bekend van haar strip Snippers in dagblad Metro, maar ze werkte ook mee aan verschillende animatiefilms als animator en regisseur én heeft haar eerste overzichtstentoonstelling al gehad. Ze staat erom bekend vele verschillende tekenstijlen te beheersen, van cartoonesk tot realistisch en van kleurrijk tot zwart-wit. Met haar recent uitgebrachte graphic novel De terugkeer van de Wespendief laat ze zich opnieuw van een andere kant zien.

Leesvoer
Om je voor te bereiden op het optreden van Aimée de Jongh tijdens Crossing Border adviseren we je haar prachtige graphic novel te bekijken, De terugkeer van de Wespendief. Het verhaal draait om Simon Antonisse, een boekhandelaar in crisistijd die door de tegenvallende verkoop wordt gedwongen zijn winkel te sluiten. Het noodlot slaat toe als hij tijdens een autorit getuige is van een zelfmoord. Dit slaat bij hem in als een bom. Herinneringen uit zijn jeugd dringen zich steeds meer aan hem op en Simons leven verandert langzaam in een stormachtige droom. Alleen Regina, een jong meisje dat hij per toeval tegenkomt, weet hem de rust en liefde te geven waar hij naar verlangt.

Over de graphic novel zegt De Jongh: ‘Tegenwoordig wordt er vaak vanuit gegaan dat graphic novels literaire strips zijn, maar voor mij is dat niet zo. Tekenaars hoeven zich niet te vergelijken met schrijvers om iets te betekenen. Een goede strip is voor mij de perfecte combo van verhaal en illustratie, waarin beeld en tekst elkaar versterken. In mijn boek gebeurt dat vooral door het weglaten van teksten. Er zijn veel stiltes, maar daardoor komen de tekeningen beter tot hun recht.’

Aimée de Jongh op Crossing Border
Benieuwd geworden naar deze jonge striptekenaar? Aimée de Jongh treedt zaterdag 15 november op tijdens het Graphic Novel-programma, waar ze geïnterviewd wordt over haar nieuwste boek, De Terugkeer Van De Wespendief. De Jongh licht speciaal voor ons alvast een klein tipje van de sluier op over haar optreden: ‘We gaan ons best doen om meer te doen dan saaie interviews met striptekenaars. Zo werd er vorig jaar live een portret gemaakt van iedere spreker. Wie weet wat we dit jaar gaan doen…’

Lees hier de recensie van De terugkeer van de Wespendief op onze website.

Wespendief

Boekgegevens

Aimee de Jongh, De terugkeer van de wespendief , Uitgeverij Oog & Blik, ISBN 978 90 549 2440 1, (€ 24,90)

De Boekenkrant is mediapartner van Crossing Border.

Berichten gemaakt 5324

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven