Catalogus als grafisch hoogstandje

Eind vorige maand verscheen KSX van Roel Venderbosch. Een opvallende publicatie: op het eerste gezicht lijkt het een luxe catalogus, maar het blijkt een stripverhaal te zijn met een onderliggende boodschap.

Venderbosch (1968) is illustrator, grafisch ontwerper en striptekenaar. Voor het jeugdblad Taptoe maakte hij de educatieve strip Prof. Oja-Aha. Met KSX slaat de Nijmeegse tekenaar een andere weg in.

Venderbosch: ‘Ik had wat één-pagina-verhaaltjes getekend over het fictieve bedrijf Koning Seks, dat uitvindingen verkoopt. Op elke pagina werd een uitvinding van het bedrijf beschreven. Toen ik de pagina’s wilde bundelen, herkende ik een rode draad in de verhaaltjes. Van daaruit ben ik de strip gaan uitwerken tot een boek. Gezien de thematiek leek het me passend om het boek vorm te geven als een catalogus.’
KSX brengt het relaas in beeld van Josef Sechs, eigenaar van KSX, een postorderbedrijf in luxeartikelen. Als Jozef in het ziekenhuis belandt, krijgt zoon Max tijdelijk de leiding over het bedrijf. Max weet met de nodige bravoure ludieke producten als Sparkle Puke en de Flexibad aan de man te brengen. Ondertussen pakt Josef zijn operatie aan om voor het bedrijf de nodige publiciteit te genereren. Uiteindelijk krijgt het verhaal een verrassende wending.

32 Interview KSX beeldVenderbosch, die ook muzikant is, modelleerde het personage Max naar het logo van zijn band. ‘De gitarist meende altijd dat hij het was, maar het ronde hoofdje van Max doet ook denken aan Kuifje’, vertelt de tekenaar. ‘Qua lichaam heeft Max weer veel van mij weg; lang en dun. Voor de lastige vader-zoon-relatie heb ik me laten inspireren door gevallen om me heen. Zelf heb ik een prima relatie met mijn vader.’
KSX lijkt een aanklacht tegen de consumptiemaatschappij: ‘Die is natuurlijk ook absurd. Al die loze kreten om waardeloos spul te verkopen, “verrijkt met Q10”, “goedgekeurd door het Zwitsers Vitamine-instituut” en dat soort fijne verzinsels, dat vraagt om een parodie’, vindt Venderbosch.

Venderbosch heeft met KSX zijn grenzen opgezocht: ‘Ik wilde geen doorsneestrip maken en heb mezelf uitgedaagd om afwijkende pagina-indelingen te bedenken en ook niet voor een standaard manier van vertellen te kiezen. Ik heb bijvoorbeeld ook infographics in de strip verwerkt. De grootste uitdaging was om een compleet verhaal van meer dan tachtig pagina’s te maken. Ik ben gewend om in opdracht te tekenen voor de krant. Zonder de druk van een opdrachtgever of deadline komt er maar met moeite iets uit mijn handen. Liever ga ik hardlopen of lezen. Ik ben veel te aardig voor mezelf. Met kunstgrepen heb ik de druk op de ketel gehouden. Dat was even zoeken, maar nu weet ik hoe ik een lang verhaal moet tekenen.’

KSX

Boekgegevens

Roel Venderbosch, KSX, Uitgeverij De Harmonie, ISBN 978 90 761 7457 0 (€ 19,90)

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie juni 2015

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven