Buitengewone vrouwen doorheen de geschiedenis

Maar liefst 24 sterke vrouwen van diverse decennia en uit all uithoeken van de wereld worden boeiend geportretteerd in Tuff ladies. Deze educatieve graphic novel van de 24-jarige Duitse illustrator Till Lukat laat je kennismaken met de historische heldendaden van memorabele vrouwen die veelal in de vergetelheid raakten.

Emancipatie is van alle tijden. Door de eeuwen heen en met dank aan handenvol dappere dames wordt de vrouw heden het sterke geslacht genoemd. Frida Kahlo en Prinses Diana buiten beschouwing gelaten, is het bewonderenswaardig dat Lukat vanzelfsprekende keuzes als Anne Frank, Marjane Satrapi of Madonna links laat liggen. Zijn voorkeur gaat naar uiteenlopende persoonlijkheden als Miep Gies (zij die Anne Frank onderdak schonk), stoere pirate Ann Boney en terroriste Ulrike Meinhof.

Per vrouw besteedt Lukat een bladzijde aan een kleurrijk portret en een tweede pagina met een zwart-witte stripstrook en korte biografie. Her en der vang je bovendien een cursief woord op: een noemenswaardige term of historische gebeurtenis waarbinnen het personage kadert, die verder in het boek worden toegelicht, telkens onder een vignet. Samen zijn ze goed voor een leerrijke ervaring, en vormen ze de eerste stap om opmerkelijke rolmodellen te leren kennen.

Er is geen plaats voor (voor)oordelen, hoewel de acryl-aandoende tekeningen onmogelijk neutraal kunnen genoemd worden. Hoe robuust en eenvoudig ze ook lijken, de krachtige emoties schuilen achter de mimiek en lichaamshoudingen.

Het moet een hele opdracht voor Lukat geweest zijn om de belangrijkste levensfase van iedere vrouw in enkele prenten samen te vatten. Dat deed hij met verve; niet overal even doordacht, maar meestal rechttoe rechtaan. Soms met een tikkeltje humor, soms diep treffend.

Tuff ladies is een mooi educatief boekje om te geven én te krijgen. Dat je in een uur doorbladert, maar dat je ook bijblijft door de verkregen interesse en aanzet om verder te graven. Lukat is een veelbelovende illustrator, die hiervoor al beloond werd met de Ligatura Pitching 2014 voor jong talent in Polen.

tuff

Boekgegevens

Till Lukat, Tuff ladies, Uitgeverij Xtra, ISBN 978 94 907 5976 6 (€ 14,90)

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie juli 2015

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven