Boekhandel PeZZi PaZZi: Boeken waar je hebberig van wordt

De coronacrisis heeft verregaande gevolgen voor ons allemaal, zo ook voor de boekhandels. Hoe gaan zij daarmee om? De Boekenkrant sprak dit keer met eigenaresse Angelique Salvaggio van Boekhandel PeZZi PaZZi, en kreeg twee persoonlijke thuisleestips van de medewerkers!

DE EIGENAAR VERTELT
Angelique Salvaggio: ‘In de gezelligste winkelstraat van Weesp, de Slijkstraat, zit de kleine, sfeervolle boekhandel gevestigd in een monumentaal pand op nummer 46. We zijn gespecialiseerd in literatuur, jeugdboeken en zoals we zelf het noemen: “Boeken waar je hebberig van wordt.” Mooi vormgegeven boeken geschikt als cadeau waarbij we elk seizoen een ander segment in het brede non-fictie-aanbod benadrukken. Nu staan de boeken over natuur- en buitenleven centraal en in het najaar bijvoorbeeld de kookboeken.
‘PeZZi PaZZi heeft op 1 september 2018 haar deuren geopend, nadat er een jaar geen boekhandel meer aanwezig was in deze vestingstad. We werken vanaf het begin al samen met andere culturele instellingen in de stad, zoals het theater City of Wesopa en de bibliotheek Gooi en meer. Tevens investeren we in goed contact met de scholen om te kijken hoe we het leesplezier kunnen vergroten.
‘We zijn de afgelopen weken de gehele tijd open geweest. Naast alle landelijke maatregelen hebben we nog wat extra maatregelen genomen om de veiligheid van onze bezoekers en mijzelf in acht te kunnen nemen. Dit betekent dat er maximaal twee personen tegelijk in de winkel kunnen, en als mensen de boeken en andere producten nader willen bekijken, ze de aangeboden handschoenen moeten dragen. Juist doordat we een kleine winkel zijn, kunnen we het zo regelen. Helaas zit het personeel momenteel thuis, omdat het anders snel te vol wordt in de winkel. Ze benutten deze tijd om heel veel te lezen en hebben op afstand twee mooie titels voor jullie getipt. Ik wens allen in het boekenvak veel sterkte, succes en veel creativiteit toe om deze moeilijke tijden het hoofd te bieden.’

DE MEDEWERKER TIPT (1)
Aartje Koster: ‘In Judith Fanto’s debuutroman Viktor staat de zoektocht centraal van Geertje, die op zoek gaat naar de waarheid rond Viktor Rosenbaum, de raadselachtige broer van haar grootvader. Het verhaal wisselt tussen het leven van Viktor in het onrustige Wenen in de eerste, en die van het studentikoze Nijmegen van Geertje in de tweede helft van de twintigste eeuw. Viktor is een fantastisch boek. Aangrijpend, liefdevol en met vaart beschrijft Fanto de lotgevallen van haar Weens-Joodse familie tegen de achtergrond van de wereldgeschiedenis.
‘Nadat de zesjarige Viktor Rosenbaum het weeskind Bubi uit een vijver in het Praterpark heeft gered, wordt Bubi opgenomen in de gegoede Weens-Joodse familie. Viktor, die maar niet wil deugen, ontpopt zich als patser en rokkenjager en maakt geen van zijn vele studies af, tot groot verdriet van de intellectuele Rosenbaums. De Anschluß in 1938 vormt een keerpunt: met heldhaftige vindingrijkheid en brutaliteit beschermt Viktor iedereen die hij liefheeft.
‘In het Nijmegen van 1994 rebelleert Geertje Rosenbaum, de jongste telg van de familie, tegen de angst en schaamte waarmee de Rosenbaums hun Joodse identiteit beleven. Wanneer houdt haar familie nu eindelijk op met onderduiken? En waarom wordt Viktor, de broer van haar grootvader, doodgezwegen? Als Geertje op onderzoek uitgaat, stuit ze op een onwaarschijnlijk familiegeheim. “Voor de rest moest ik het doen met de weerstand van mijn grootouders om over hem te praten, hun kennelijke verlegenheid met de hele situatie en het mogelijke familiegeheim dat schuilging achter mijn onbekende oudoom Viktor die mij, twee generaties later, gek genoeg soms bekender voorkwam dan alle andere dode familieleden, waarover trouwens wel voortdurend werd gesproken, al was het maar omdat hij de enige was met groene ogen, net als ik.”
‘Hoe ver kun je gaan met je onderzoek? De zoektocht naar de waarheid rond Viktor is belangrijk voor Geertjes eigen zoektocht naar haar, Joodse, identiteit. Wie is Geertje? Ze voelt zich geen Geertje. Op haar eigen, authentieke manier durft de schrijfster, dit dit verhaal op haar eigen familie baseerde, gevoelige vragen te stellen, zonder zichzelf daarbij te sparen. Want van wie is de holocaust eigenlijk? En vooral: wie is Judith zonder haar Jodendom? Kortom, een erg goed geschreven én fraai uitziende roman.’

DE MEDEWERKER TIPT (2):
Anneke Krouwel: ‘Soms lees je een boek dat direct je hart binnenkomt.Dat had ik met het jeugdboek Gozert van Pieter Koolwijk. Ties is een jongen die de meest fantastische dingen meemaakt. Samen met zijn coole vriend Gozert (die de tofste plannen bedenkt) verslaat hij trollen, redt kinderen… maar is dat wel zo? Niemand anders ziet Gozert en dus gelooft niemand dat hij bestaat. Daarom heeft Ties een probleem. Zijn vader legt hem uitdat mensen in de war raken van Gozert. Zij willen alles echt kunnen zien en aanraken. Als dat niet kan, is het makkelijk om te roepen dat iemand gek is.Ze willen dat hij pillen slikt, maar hij houdt van Gozert, wil hem niet kwijt.De problemen worden echter steeds groter voor Ties. Als iedereen denkt dat je gek bent, kun je beter normaal worden. Anders dwingen ze je wel.
‘Daar gaat dit prachtige boek over: wat is normaal, de fantastische kleurrijke wereld van Ties die in Huize Hoopvol een geweldig kasteel ziet, of de saaie grijze wereld van de volwassenen, die alleen maar een oud verveloos gebouw zien? Koolwijk heeft daar een boek over geschreven, dat je in één adem uitleest. Grappig, ontroerend, hartverscheurend en verrassend tot het eind. En bovendien prachtig geïllustreerd door Linde Faas! Gozert is veel meer dan alleen een kinderboek. Het is een verhaal om over na te denken en over door te praten. Want wat is erger dan gewoon zijn? En wat is mooier om te mogen zijn wie je echt bent?’

Kijk voor meer informatie op www.libris.nl/pezzi-pazzi/

Wilt u de boekhandels steunen? Bestel dan uw boeken online bij een boekhandel bij u in de buurt. Kijk hier voor een overzicht.

Berichten gemaakt 5315

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven