Boekfragment: Ze was 16

Ze was 16 is een spannend oorlogsverhaal voor YA over vooroordelen, jezelf durven zijn en keuzes maken. De 16-jarige Ize vindt een foto van een meisje dat op haar oma lijkt. Oma houdt de boot af, maar Izes nieuwsgierigheid is gewekt.

Aan het eind van de zolder is een klein raampje, dat is afgeplakt met donker plastic. Ik draai een rondje en kijk nog eens goed om me heen. Oma staat nog steeds naast het lichtknopje. Langzaam gaan haar ogen over alle spullen. Ze blijven hangen bij een doos waarop ‘Willem’ staat. Willem is mijn opa, maar ik heb hem nooit gekend. Ongeveer een maand voordat ik geboren ben is hij gestorven. Van onder mijn wimpers kijk ik naar oma. Ze staart droevig voor zich uit. Blijkbaar heeft ze verdriet om hem. Waarom wordt er eigenlijk nooit over hem gepraat? Saars opa is ook dood en haar oma heeft het zowat in ieder gesprek over haar man. Met een glimlach op haar gezicht. Ze wil altijd verhalen delen over wat ze samen deden, zelfs met mij. Waarom zou mijn oma dat niet doen? En waarom is ze zo van slag? Ik realiseer me opnieuw dat ik bijna niets van haar weet. Ik kijk naar het vrouwtje in de deuropening. Ze ziet er niet meer uit als zichzelf. Ze lijkt kleiner dan ze eigenlijk is. Haar schouders hangen en haar rimpels zijn nog dieper dan normaal. Ik loop langzaam naar oma toe. Als ik bij haar ben, sla ik onhandig mijn armen om haar heen en klop haar op de rug. Ze beweegt zich niet. Ze heeft tranen in haar ogen. Mijn hart klopt als een gek. Eerst een huilende moeder en nu weer een huilende oma. Ik trek dit zó slecht.

Zewas16CVRvoorpr

Boekgegevens

Marlies Allewijn, Ze was 16, Uitgeverij Kluitman, ISBN 978 90 206 5452 3 (€ 14,99)

Dit boekfragment verscheen eerder in de Boekenkrant, editie maart 2016

Berichten gemaakt 5328

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven