Boekfragment: Vet belangrijk

Vet belangrijk is een aanstekelijk en belangrijk boek dat je ideeën over vet voor altijd zal veranderen. Het laat zien hoe vet écht werkt en is een must readvoor iedereen die wil weten hoe je op een slimme en effectieve manier een gezond gewicht kunt bereiken én behouden.

Voorwoord
Bij ‘lichaamsvet’ denk je waarschijnlijk vooral aan het randje dat over je broek heen begint te puilen als je met de kerstdagen te veel gegeten hebt. Of aan het vet op je billen dat in het verkeerde licht putjes laat zien (althans, bij de meeste vrouwen). Veel mensen hebben een haat-liefdeverhouding met hun lichaamsvet, waarbij haat vaak de boventoon voert.
Dit beeld wordt onmiskenbaar versterkt door de media. Je kunt geen tijdschrift openslaan of er staat niet ten minste een artikel in over diëten, afvallen of voedingssupplementen die ons slanker moeten maken. En dat met zo min mogelijk moeite natuurlijk. De succesverhalen vliegen je om de oren en de afgetrainde modellen kijken je lonkend aan. Ook op televisie is de boodschap duidelijk: we moeten met zijn allen slanker en fitter worden en ons lichaamsvet vaarwelzeggen. Maar, zoals met alles in ons lichaam, zal vet er niet voor niets zijn en zal het wel een functie hebben. Toch? Dus wat is vet eigenlijk en wat doet het? En is het echt zo slecht als iedereen beweert?
Er is geen orgaan waar we tot voor kort zo weinig over wisten als ons vet. Want ja, vet is een orgaan, net zoals het hart en de longen. Jarenlang, nee eeuwenlang werd gedacht dat vet niet veel meer was dan een isolatielaagje, een hoopje blubber dat onze inwendige organen beschermt tegen kou en stoten. Maar niets is minder waar. Vet blijkt een van de grootste organen van ons lichaam te zijn. Het onderzoek naar vet is de afgelopen jaren exponentieel toegenomen en heeft ons vele nieuwe inzichten gegeven. Als we iets hebben geleerd de afgelopen jaren als artsen en vetonderzoekers is het dat ons vet niet alleen een belangrijk, maar zelfs een onmisbaar orgaan is. Het zorgt voor een continue aanvoer van brandstof naar onze andere organen als we langere tijd niet gegeten hebben. Dit hadden onze voorouders nodig om te kunnen overleven. Maar vet doet nog veel meer! Het maakt ook talloze hormonen aan, stofjes die aan het bloed worden afgegeven om op afstand met andere organen zoals de hersenen te communiceren. Zo maakt het onder andere hormonen die je eetlust afremmen als je net een groot bord friet op hebt, zodat je niet eindeloos door blijft eten. Handig, he? (…)
Aan de hand van alledaagse en minder alledaagse verhalen nemen we je mee op een reis langs dit intrigerende orgaan. Hoe werkt ons lichaamsvet precies? En hoe komt het dat de ene persoon er veel van heeft en de andere weinig? Hebben verstoringen in hormonen hier iets mee te maken? Is te veel vet bij iedereen even schadelijk? Waarom werken diëten vaak niet of slechts tijdelijk en hoe zorg je ervoor dat je wel langdurig een gezond gewicht behoudt? Moet je stress mijden, in de kou staan om je vetverbranding te stimuleren of zijn er nog andere slimme trucs? En hoe wordt je vetmassa beïnvloed door je slaap-waakritme, je hormonen en medicijnen? (…) En we geven volop praktische tips die je direct kunt toepassen. Welkom in de wondere wereld van ons lichaamsvet!

Boekgegevens

Mariëtte Boon en Liesbeth van Rossum, Vet belangrijk. Feiten en fabels over voeding, vetverbranding en verborgen dikmakers, Uitgeverij Ambo|Anthos, 288 pagina’s (€ 20,99)

Dit boekfragment verscheen eerder in de Boekenkrant, editie 1 april 2019.

Berichten gemaakt 867

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven