Alle creatieve remmen los

Hé, dat lijken Jip en Janneke wel! Als je Het begon met de zee doorbladert zie je de steeds terugkerende silhouetten van een jongen en een meisje, zwart op een witte achtergrond.

De naamloze jongen en zijn beste vriendin Oumy zijn echter geen creaties van Fiep Westendorp, maar van de Franse Éleonore Douspis. De jongen woont op een eiland en vult zijn dagen met krabben vangen en aardbeien eten met Oumy. Totdat op een dag de zon niet meer opkomt. Als ook de nacht verdwijnt besluit iedereen te vertrekken. De jongen blijft alleen achter. Wat nu?

In Frankrijk zijn de afgelopen jaren meerdere boeken van Douspis verschenen, maar Het begon met de zee is haar eerste Nederlandstalige uitgave. Hoewel ze in haar eerdere werk al de creatieve grenzen van het kinderboek opzocht door bijvoorbeeld 3D-collages in te voegen, heeft ze zichzelf met Het begon met de zee overtroffen. Wederom draait het in dit boek echt om kijken en beleven. Het is volledig in zwart-wit uitgegeven en bestaat uit platte, silhouetachtige tekeningen zonder al te veel details. Ook de tekst is simpel gehouden, met niet meer dan twee zinnen per pagina. Maar juist deze eenvoud werkt heel erg goed.

Bovendien past het mooi bij de personages, die halverwege het boek hun fictieve karakter onderstrepen door doodleuk de pagina’s van het boek uit te wandelen. Alleen de hoofdpersoon blijft achter, gevangen in de lege pagina’s van het boek. Vervolgens gooit Douspis alle creatieve remmen los door de jongen in de bladzijdes te laten knippen en alle voorwerpen uit het boek te duwen – allemaal in een poging om zichzelf te bevrijden uit zijn lege wereld. Douspis eindigt met drie uitvouwbare pop up-tekeningen, een prachtige climax voor dit boek in een boek. Wat mij betreft hebben Jip en Janneke er een grote broer en zus bij.

Beeld: © 2016 Clavis Uitgeverij, Hasselt – Amsterdam, illustratie van Éleonore Douspis uit Het begon met de zee

cover-het-begon-met-de-zee

Boekgegevens

Éleonore Douspis, Het begon met de zee, Uitgeverij Clavis, ISBN 978 90 448 2827 6 (€ 24,95)

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie november 2016

Berichten gemaakt 5313

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven