Boekfragment: Slaap maar zacht

Een onbekende man ligt in coma op de IC. Verpleegkundige Maud krijgt al snel het gevoel dat er iemand het op zijn leven gemunt heeft. 

Maud haalde een papiertje met wat aantekeningen uit haar zak en stuitte op de foto uit de jeans van Tom. Het beeld van het meisje van wie de details zo slecht te zien waren, gaven haar een mistroostig gevoel. Was het kind dood en droeg hij daarom die foto bij zich? Was het zíjn kind? Het was geen nieuw kiekje; ze gokte dat het van eind jaren negentig was.  
Maud bracht de foto wat dichter bij haar gezicht. Er was iets wat haar aandacht trok, maar wat precies, dat kon ze niet zeggen. Het halflange donker haar van het meisje werd naar achteren gehouden door een blauwe haarband. Ze leek een jurkje te dragen van lichtblauwe stof, met ruches langs de mouwen en ze hield een knuffel tegen zich aangedrukt. Een ijsbeer? 
Maar dat was niet wat Mauds aandacht had getrokken. Het was de omgeving: de foto was duidelijk niet in Nederland genomen, maar ergens waar bergen waren. Haar blik bleef rusten op een door wolken omgeven besneeuwde bergtop. Hóge bergen. Betekende dat dat Tom geen Nederlander was?  Langzaam liet ze de foto zakken. Als dat inderdaad zo was, dan kon dat de reden zijn waarom ze niets over hem konden vinden. Hier moest ze echt Richard over inlichten! 
Juist op dat moment loeide er een alarm. Met een ruk stond ze op; ze voelde meteen aan dat het weer mis was. Ze griste de foto van het bureau en propte hem in haar zak, terwijl ze zich naar Toms kamer haastte. Direct bij binnenkomst zag ze het al: zijn hartslag! Die was veel te hoog! Maar waardoor…? 
Haar blik ging naar de hartmonitor, waarop zijn hartslag veranderd was van een regelmatig kloppen in lage, onregelmatige pieken en dalen in een onvast patroon. Ventrikelfibrillatie! Nog even en zijn hart houdt ermee op! 

Linda Jansma, Slaap maar zacht, De Crime Compagnie, 320 pagina’s (€ 21,99) 
www.crimecompagnie.nl 

Dit boekfragment verscheen eerder in de Boekenkrant, editie september 2021.   
Interesse? Bestel dit boek bij uw lokale Boekenkrant-boekhandel. Kijk hier voor een overzicht. 

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven