Boekfragment: Officier in Afghanistan

In Officier in Afghanistan beschrijft luitenant-kolonel Esmeralda Klein- Reesink het dagelijks leven op een militair hoofdkwartier in Afghanistan. Die internationale omgeving leidt soms tot spraakverwarring en humoristische situaties.

De volgende ochtend zit ik aan de vergadertafel met alle logistiekofficieren van de oude Italiaanse ploeg: een aantal Italianen, een Deen, een Brit, een Pool en ikzelf onder leiding van een Spaanse voorzitter. De nieuwe Britse officieren die al ingevlogen zijn, zitten als klassieke back benchers op een rij stoelen achter de normale bezetting van de vergadertafel. Ze droedelen wat, vermijden oogcontact en geven de indruk nauwelijks te luisteren naar wat er gezegd wordt aan tafel. Is het ongeïnteresseerde arrogantie of iets anders? Ik geef ze het voordeel van de twijfel. Ik kan me herinneren dat ik de eerste dagen na aankomst ook erg moest wennen, onder andere aan het Italiaans-Engels dat werd gesproken. Het is een erg versimpelde manier van spreken, met weinig moeilijke woorden en zware Italiaanse (of andersoortige) accenten erin. Ik wilde wel luisteren, maar verstond de eerste paar dagen vrijwel niets. Als we bij de rondvraag zijn aangekomen, inventariseert Carlo wie er nog iets wil zeggen.
‘Do you have problems?’ vraagt hij aan mij als chief JTMs.
Ik wijs op een van mijn mannelijke collega’s en zeg in Italiaans-Engels, maar met mijn gebruikelijke Britse accent: ‘He has a small one, and I have two big ones.’
Een gierend, bulderend geluid stijgt vanachter ons op. Het is alsof een muur van geluid op ons afkomt. Verschrikt draaien we ons om. Daar liggen de Britse officieren dubbelgeklapt op hun stoel, hun ene hand om hun buik geklemd, terwijl ze zich met de andere hand aan elkaar vastklampen. Een van hen glijdt van zijn stoel af. Als ik me realiseer wat ik heb gezegd, voel ik het schaamrood naar mijn kaken stijgen en word ik aangestoken door het gelach. Alle anderen lachen ook mee. Alleen de Italianen kijken elkaar verbaasd aan. ‘Als een Italiaan het had gezegd was het geen probleem geweest, maar jij,’ hinnikt een van de Britten tegen me. Het kost enkele minuten voor we de vergadering kunnen vervolgen.

10801_4f7d9754b6c54_10801

Boekgegevens

Esmeralda Kleinreesink, Officier in Afghanistan, Uitgeverij Meulenhoff, ISBN 978 90 290 8845 9 (€ 18,95)

Dit boekfragment verscheen eerder in de Boekenkrant, editie oktober 2014.

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven