Boekfragment: Met radicale compassie naar de wereld kijken

In Met radicale compassie naar de wereld kijken licht Tara Brach de innovatieve RAIN-methode toe. Deze methode leert je in vier kleine stappen met meer mindfulness en compassie naar elke situatie te kijken. En als je dat eenmaal kunt, sta je vanzelf krachtiger in het leven. 

Probeer niet de hele wereld te redden of iets groots tot stand te brengen. Schep in plaats daarvan een open ruimte in het dichtbegroeide woud van je leven. 

Martha Postlewaith 
We raken allemaal verdwaald in het dichtbegroeide oerwoud van ons leven, verstrikt in steeds nieuwe zorgen en plannen, in het veroordelen van anderen en in onze manhaftige pogingen aan alle eisen te voldoen en problemen op te lossen. Wanneer je bent vastgelopen in die brei, verlies je gemakkelijk het zicht op wat er het meest toe doet. We vergeten hoe sterk we ernaar verlangen om vriendelijk te zijn en ontvankelijk. We vergeten hoezeer we zijn verbonden met deze heilige aarde en met alle levende wezens. En in diepste wezen vergeten we wie we zijn. 

Dit vergeten hoort bij het ‘in trance zijn’ – een deels onbewuste staat die, net als een droom, losgekoppeld is van de totale werkelijkheid. Als we in trance zijn, is onze geest vernauwd, gefixeerd en gewoonlijk opgeslokt door gedachten. Ons hart is vaak in de verdediging, angstig of verdoofd. Zodra je de tekenen van trance herkent, zul je ze overal gaan zien, in jezelf en in anderen. Je bent in trance als je op de automatische piloot leeft, als je je ingemetseld voelt en losgezongen van de mensen om je heen; als je vastzit in angstgevoelens, boosheid, je slachtoffer voelt of in alles tekortschietend. Het goede nieuws is dat we allemaal in staat zijn onszelf te bevrijden. 
Wanneer we verdwaald zijn in het oerwoud, kunnen we een open plek creëren door eenvoudigweg even rust te nemen en ons af te wenden van onze eeuwig orerende gedachten, om ons bewust te worden van onze ervaring in het moment. Ik noem dit ontwaakt en onmiddellijk gewaarzijn ‘aanwezigheid’. Het wordt ook wel bewustzijn genoemd, geest, Boeddhanatuur, je ware aard, de ontwaakte hartmind, en het kent nog vele andere benamingen. 

Wanneer we weer volledig zijn verbonden met deze aanwezigheid, kunnen we ons openstellen voor wat er in ons innerlijk omgaat – de veranderende stroom van gewaarwordingen, gevoelens en gedachten – zonder er weerstand aan te bieden. Dit maakt dat we ons leven in het moment kunnen leven, helder en met compassie. De verschuiving van verloren zijn in onbewuste mentale en emotionele reactiviteit naar het innemen van onze volledige aanwezigheid is een ontwaken uit de trance. 

Nu we aan onze gezamenlijke reis zijn begonnen, zullen de vier stappen van rain – Onderkennen, Toestaan, Onderzoeken en Koesteren – onze instrumenten zijn om in aanwezigheid terecht te komen. Eenvoudig gezegd doet rain mindfulness en compassie ontwaken, past ze toe op de plekken waar we vastzitten en ontwart de pijnlijke emotionele kluwen. De basiskennis is eenvoudig op te doen en je kunt meteen beginnen met de stappen. Rain schept een open plek in een dichtgegroeid woud, en op deze open plek kun je je hart en geest volledig herstellen.  

Boekgegevens

Tara Brach, Met radicale compassie naar de wereld kijken. De RAIN-methode, Uitgeverij Kosmos, 256 pagina’s (€ 22,50)

Dit boekfragment verscheen eerder in de Boekenkrant, editie juni 2020. 

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven