Boekfragment: Leonardo da Vinci. De nalatenschap van een genie

Hét kunstboek over Leonardo da Vinci, zijn mooiste schilderijen en tekeningen

De legendarische Leonardo is vijfhonderd jaar na zijn dood nog volop aanwezig in de cultuur van vrijwel iedere plek op aarde. Hij heeft zijn universele genialiteit tot uitdrukking gebracht in kunst, wetenschap en techniek, en deze uitingen winnen nog steeds aan schoonheid. Zijn sensationele esthetische keuzes en bovenaardse intuïtie wekken voortdurend verwondering en verbijstering en worden in alle tijden gevierd en herontdekt.

Doel van deze uitgave is zijn mythische werk te vieren en de grenzen van de traditionele monografie te overschrijden. Het verhaal van de Meester wordt verteld in de afbeeldingen van al zijn grote meesterwerken, niet alleen zijn schilderijen, maar ook zijn cartografische, botanische, anatomische, militaire en civieltechnische studies. En dan zijn er nog producties op andere terreinen, waarin Leonardo op verrassende wijze de toekomst voorzag. Deze uitgave bevat ook minder beroemde werken, verborgen en bediscussieerde werken, waarvan de recent voorgestelde toeschrijving aan Leonardo onderwerp is van debat tussen geleerden en grote Leonardokenners.

De aandacht voor het thema van de toeschrijving kan de lezer helpen de geschiedenis te ontdekken van deze schilderijen, hun eigenaars en soms mysterieuze lotgevallen, die ertoe hebben geleid dat het werk nu is waar het is, in musea of particuliere collecties. Het zijn fascinerende verhalen, culminerend in de geschiedenis van de Bella Principessa uit Leonardo’s Milaanse periode, die wel een intrigerende roman lijkt.

Deze doorleefde reis naar de schoonheid van Leonardo’s brein is een diep eerbetoon aan de Meester en zijn unieke werken, die nog altijd emoties opwekken in de blikken en harten van iedere liefhebber van zijn genialiteit en esthetiek.

Boekgegevens

Martin Kemp & Fabio Scaletti, Leonardo da Vinci. De nalatenschap van een genie, vertaling: Linda Jansen, Uitgeverij KokBoekencentrum, 304 pagina’s (€ 75,00)

Dit boekfragment verscheen eerder in de Boekenkrant, editie november 2019.

Berichten gemaakt 5313

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven