Boekhandel Broekhuis: Nooit uitgelezen

Elke maand bezoeken we een van de vele mooie Boekenkrant-boekhandels die ons taalgebied rijk is. Deze maand reisden we af naar Hengelo om ons te laten inspireren door Boekhandel Broekhuis.

DE KLANT VERTELT
Lowie Gilissen: ‘Een leven zonder boeken kan ik mij nauwelijks voorstellen. Een boekhandel in de buurt is voor mij dan ook onmisbaar. Vanaf mijn huis ben ik lopend binnen tien minuten bij Boekhandel Broekhuis. Daar bof ik mee, want ik kom wel drie keer in de week in die heerlijke Hengelose boekwinkel. Boodschappen doen wordt een stuk leuker in de wetenschap dat ik het kan combineren met een bezoekje aan Broekhuis. Het is er aangenaam vertoeven in deze uitnodigende winkel, het is er prettig grasduinen tussen de tientallen stapeltjes recente uitgaven op de uitstaltafels. Daar vind ik dan ook meestal het boek waar ik naar op zoek ben. Mijn leeshonger stil ik verder met eerder verschenen boeken die gelukkig rijkelijk aanwezig zijn in de kasten tegen de wanden. En is er iets niet in voorraad: de vriendelijke en vooral betrokken boekverkopers van Broekhuis zorgen ervoor dat je het meestal al de dag erop kunt komen ophalen. Een mooi excuus om twee dagen achter elkaar naar de winkel te lopen.
‘Wat Boekhandel Broekhuis in Hengelo extra levendig maakt, is de stroom aan schrijvers die deze winkel aandoet. Literatuurkenner Theo Hakkert weet daarbij in zijn deskundige interviews keer op keer de juiste toon te treffen. De lezer wordt zo wel heel dichtbij de schrijver gebracht. Het moge duidelijk zijn: met zo’n uitgelezen winkel raak ik nooit uitgelezen! Een Hengelo zonder Boekhandel Broekhuis? Ik moet er niet aan denken.’

DE MEDEWERKER TIPT (1)
Odette Brethouwer: ‘Dankzij Harry Potter heb ik een voorliefde voor boeken met magie, en uiteraard hebben boeken over boeken of boekhandels ook een speciaal plekje in mijn hart. Pages & Co. Matilda en de boekdwalers van Anna James is een kinderboek met boekenmagie en klonk dus helemaal als mijn ding! Ik viel als een blok voor dit verhaal, en de illustraties zorgen ervoor dat het nog meer tot leven komt. De boekhandel van de grootouders van Matilda zie ik helemaal voor me. Wat een heerlijke sfeer hangt er!
‘Matilda heeft de speciale gave om in het verhaal van een boek te kunnen stappen. Zouden we dat niet allemaal willen, echt naar de werelden van boeken reizen? Een erg leuk fragment uit dit boek is dat de auteur uitlegt dat sommige mensen die gave in het echt een klein beetje hebben. Is het jou ook wel eens overkomen dat je vergat waar je was, of dat je de tijd uit het oog verloor tijdens het lezen? Dan bezit je ook een klein beetje van deze magie. Toen ik dat las, deed ik een mini-vreugdedansje op mijn bank.
‘De wereld waarin het verhaal zich afspeelt vond ik erg goed uitgewerkt en leuk bedacht. Het verhaal is ook ontzettend spannend om te lezen; heel avontuurlijk en origineel. Een aanrader voor alle boekenliefhebbers vanaf 10 jaar – dus ook voor volwassenen! En… het tweede deel vond ik net zo geweldig.’

DE MEDEWERKER TIPT (2)
Miriam Grimberg: ‘Mijn voorkeur gaat uit naar Nederlandstalige literatuur, maar ik lees ook graag een goede thriller. Ik had al eerder boeken van Bart Chabot gelezen en waardeer zijn schrijfstijl. Het onderwerp van zijn nieuwe, autobiografische roman Mijn vaders hand raakte mij, ik schrok er eerlijkgezegd van en werd nieuwsgierig naar het verhaal. Allereerst wil ik dan ook zeggen dat ik veel respect heb voor de manier waarop Chabot dit boek geschreven heeft. Zijn jeugd was allesbehalve prettig en om dit zo, met de nodige zelfspot en humor te beschrijven, daar heb ik bewondering voor.
Mijn vaders hand is een meeslepende roman over Chabots jeugd. Zijn vader toont op geen enkele manier genegenheid voor zijn zoon. Integendeel, bij alles wat er in zijn jonge leven misgaat is Bart zelf de grote ‘schuldige’; een stuk verdriet dat alles over zichzelf afroept. Dingen die goed gaan worden gelijk de grond ingeboord en zijn moeder doet niets om hier iets aan te veranderen: ze staat achter haar man. Bart doorstaat zijn jeugd liefdeloos en ervaart verschillende vormen van geestelijke en fysieke mishandeling. Hij gelooft dat hij niks waard is. Gelukkig komt Marjon in zijn leven, door wie hij wat ‘lucht’ krijgt en alles wat beter aankan. Chabot gebruikt een erg persoonlijke en prettige schrijfstijl. Het ene moment is het lachen en het andere moment ben je geëmotioneerd tijdens het lezen van dit verhaal. Een beklemmende pageturner!’

Kijk voor meer informatie op www.boekhandelbroekhuis.nl

Wilt u de boekhandels steunen? Bestel dan uw boeken online bij een boekhandel bij u in de buurt. Kijk hier voor een overzicht.

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven