Boekfragment: KLINK

Henk Stoorvogel en Mark van Vuuren nemen je mee in de geheimen van impactvolle communicatie en laten stapsgewijs zien hoe je de beste presentatie of toespraak kunt houden. 

Het gaat over jou 

Hoe overtuigend je als spreker overkomt wordt vooral bepaald door de antwoorden op twee vragen: Mag ik jou? en Geloof ik jou? De overtuigingskracht van de persoon van de spreker bestaat uit twee belangrijke componenten: likeability en credibility, ofwel – vrij vertaald – innemendheid en betrouwbaarheid. 

Bij likeability zoeken de mensen een antwoord op de vraag: ‘Mag ik jou? Vind ik jou leuk?’ Om je likeability te versterken is het van belang dat je het publiek positieve energie geeft. Dat betekent niet dat je meteen als een dolle over het podium heen moet gaan rennen, maar wel dat je enthousiast bent. Geef de mensen jouw lach. Laat het publiek merken dat je blij bent om bij hen te zijn en de kans krijgt jouw verhaal te vertellen. In de Nederlandse context werkt zelfspot altijd erg goed in het versterken van je likeability.  

Als ik (Henk) mijn publiek vertel dat ik in 2019 gepromoveerd ben in de communicatiewetenschap, en dat dit ‘eindelijk zo was, na 11 – elluf! – jaar, want ja, ik ben misschien wel een beetje slim, maar niet zo snel…’, dan versterkt met name het tweede deel van de zin mijn likeability. 

Ik geef het publiek de kans om even te gniffelen, ‘Ja, hij is dan misschien wel slim, maar niet zo snel, haha…’ Likeability helpt je publiek ook om zich met je te identificeren. Mensen zoeken gemeenschappelijke grond als vertrekpunt voor een avontuurlijke communicatiereis. 

Een tweede belangrijke component van overtuigingskracht is credibility, ofwel betrouwbaarheid. 

Jouw publiek stelt de vraag: ‘Wie is zij dat zij dit verhaal mag vertellen? Heeft hij wel verstand van zaken?’ Mensen willen het gevoel hebben dat jij de moeite waard bent om tien of twintig minuten naar te luisteren. Dan helpt het dat je iets laat doorschemeren van jouw expertise in het onderwerp van jouw toespraak, hoe je je erin hebt verdiept, hoeveel je ervan houdt, hoelang je er al mee bezig bent (als het maar niet zo lang is dat het lachwekkend wordt, want dan verzwakt het weer je likeability…).  

Het eerste deel van de zin van mijn introductie: ‘In 2019 ben ik gepromoveerd in de communicatiewetenschap’, werkt voor sommige mensen credibility-versterkend. Ze denken: ‘Hij heeft er in ieder geval voor doorgeleerd.’ 

De combinatie van likeability en credibility is krachtig. Mensen proeven: ‘Je hebt er verstand van, maar we lijken ook op elkaar.’ Als het gaat om de overtuigingskracht van jouw verhaal zijn je likeability en credibility niet doorslaggevend. Het zijn wel randvoorwaarden. 

Als je niet overtuigend bent; als mensen geen klik met jou ervaren en niet het idee hebben dat je verstand van zaken hebt, dan kun je praten wat je wilt, maar dan is je toespraak gedoemd om te mislukken. Als je publiek sympathie voor je voelt en merkt dat je echt iets te zeggen hebt over jouw onderwerp, is een goede voedingsbodem gecreëerd om tot impactvolle communicatie te komen. 

Boekgegevens

Henk Stoorvogel & Mark van Vuuren, KLINK. Spreken met impact, Uitgeverij KokBoekencentrum, 224 pagina’s (€ 29,99) 

www.kokboekencentrum.nl 

Dit fragment verscheen eerder in de Boekenkrant, editie januari 2021.  
 
Interesse? Bestel dit boek bij uw lokale Boekenkrant-boekhandel. Kijk hier voor een overzicht. 

Berichten gemaakt 5312

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven