Boekfragment: Klaas kan alles

In Klaas kan alles probeert Klaas, net als in de populaire NPO3 tv-serie, de gekste beroepen uit. Hij gaat de meest onmogelijke missies aan en probeert een expert te verslaan op zijn eigen vakgebied. Dit met behulp van allemaal toffe gadgets. Kan Klaas écht alles? Dat en nog veel meer lees je in dit boek.

Trechter
Een tornado is een wervelwind. Deze wind beweegt niet zoals normaal van west naar oost, of van noord naar zuid. In plaats daarvan draait de wind rondjes, terwijl die van beneden naar boven gaat. Daardoor ziet een tornado eruit als een trechter. Als je hem kunt zien, tenminste, want normaal is wind onzichtbaar. Maar doordat een tornado vaak waterdruppels meesleurt, kun je hem meestal toch zien. En dat ziet er spectaculair uit!

Tornado’s ontstaan op plekken waar warme en koude lucht samenkomt. Dan ontstaan er zware onweersbuien waarin tornado’s zich kunnen vormen. Je ziet tornado’s vooral in het midden van Amerika, waar warme lucht uit Mexico samenkomt met koude lucht vanuit de Rocky Mountains. In Nederland heb je ook weleens wervelwinden, maar die zijn een stuk zwakker dan de Amerikaanse tornado’s. Daarom noemen we dat geen tornado’s, maar windhozen. Om de kracht van een tornado te voelen, moet je dus naar Amerika. Of zoals Klaas naar een windtunnel. Daar kunnen onderzoekers heel harde windkracht nabootsen. Maar dat is natuurlijk niet het échte werk!

Tornadojagen
Een storm of een orkaan kan uren of zelfs dagen duren. Bovendien raast die meestal over het hele land. Of je nu wilt of niet, je krijgt er vanzelf mee te maken. Bij een tornado is dat anders. Die is enkele tientallen meters of hooguit een paar kilometer groot. Vaak is hij na vijf of tien minuten alweer verdwenen. Als je er dus één in het echt wilt zien, moet je er heel snel bij zijn.

Dat is precies wat tornadojagers proberen te doen. Dat zijn mensen die zo dicht mogelijk bij een tornado in de buurt willen komen. Soms zijn dat wetenschappers die meer over tornado’s willen leren. Maar de meeste tornadojagers doen het als hobby.

Ze rijden dagenlang met de auto door Tornado Alley: een gebied in Amerika waar veel tornado’s voorkomen. Ondertussen houden ze de weerberichten goed in de gaten. Als ergens zware onweersbuien en draaiende winden gemeten zijn, kan daar weleens een tornado ontstaan. Tornadojagers rijden daar dan snel naartoe. Spannend!

www.billybones.nl

Boekgegevens

Marleen Hoeve en Yannick Fritschy, Klaas kan alles. Jij ook?, Uitgeverij BILLY BONES, 108 pagina’s (€15,99)

Dit boekfragment verscheen eerder in de Boekenkrant, editie 7 januari 2019.

Berichten gemaakt 5323

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven