Boekfragment: Insectenman

Insectenman De onthullingen van klokkenluider Wigge Riemersma over een internationaal accountantskantoor dreigen het bedrijf aan de rand van de afgrond te brengen. Uit angst voor repercussies probeert Wigge van de radar te verdwijnen door een andere identiteit aan te nemen.

Voor de zekerheid keek Wigge nog een laatste keer in de badkamerspiegel om afscheid te nemen van zijn gezicht.
Zijn voorbereidingen waren minutieus geweest. Hij had weken lang alle stappen zorgvuldig in kaart gebracht, alle mogelijkheden meerdere keren nagespeeld; hij had een plan A en een plan B, zekerheden ingebouwd, posities waarop hij terug kon vallen voor als er ondanks alles toch iets fout zou gaan. De prijs voor de vrijheid zou in alle opzichten hoog zijn. Een laatste maal liet hij zijn ogen dwalen door de kamer, bijna berustend, alsof hij het niet zelf was die het initiatief had genomen.
Zijn kleine appartement aan de Prinsengracht wekte van alle kanten de indruk dat hij na de vakantie terug zou komen. Weg waren de dingen die je mee moest nemen: paspoort, credit cards, laptop en geld, wat bleef waren zorgvuldig uitgeplozen dagafschriften van zijn bankrekening, waar voldoende geld op stond om nog geruime tijd alle automatische afschrijvingen van te betalen, gebleven waren ook zijn uitgebreide garderobe, de boeken en mappen van het werk, nietszeggende personalia en fotoalbums. Blauwe enveloppen van de fiscus verwachtte hij niet, al zijn aanslagen waren binnen en betaald. Huisdieren had hij nooit gehad, alle abonnementen waren lang geleden opgezegd en de cactussen hadden geen water nodig om er lange tijd verzorgd te blijven uitzien en de korte relatie meteen blonde vriendin was al een jaar geleden op de klippen gelopen. Op de kleine eettafel lag een opengeslagen vakantiefolder van een bekende tour operator, met diverse hotels in Spanje, die hij uit voorzorg voorzien had van een kruisje. Er was een bos autosleutels van een niet bestaande auto als verwarrende clou. Nergens waren nog bruikbare aanwijzingen te vinden van iets anders dan een voorgenomen verblijf in de Spaanse zon.

Insectenman

Boekgegevens

Hans Kanters, Insectenman, Uitgeverij TIC, ISBN 978 94 915 6152 8 (€ 19,90)

Dit boekfragment verscheen eerder in de Boekenkrant, editie juni 2015

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven