Boekfragment: Hoe je ALLES kunt veranderen

In 1999 schudde Naomi Klein ons wakker met haar boek No Logo. Ruim twintig jaar later roept ze nieuwe generaties op om voor klimaatrechtvaardigheid te strijden. 
Een ongekend inspirerend boek voor iedereen die zich verantwoordelijk voelt voor onze mooie planeet! 

 ‘ONS HUIS STAAT IN BRAND’  
– Greta Thunberg  

‘We zullen vrijwel alles moeten veranderen aan de manier waarop we energie opwekken, gebruikmaken van hulpbronnen en ons leven hebben ingericht. Lijkt zo’n grote verandering je onmogelijk? Dat is het niet. We hebben het eerder gedaan, meerdere keren. En we deden dat in tijden dat de wereld een crisis doormaakte, net zoals de wereld van nu in een klimaat- en economische crisis verkeert. […]  
Tijdens de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) moesten westerse landen van het ene op het andere moment hun industrieën aanpassen om tegen Hitlers Duitsland te vechten. Fabrieken waar consumptiegoederen zoals wasmachines en auto’s werden gemaakt, schakelden pijlsnel over op de productie van schepen, vliegtuigen en wapens. […]  
Het westen en zuiden van Europa lagen na de oorlog in puin en ook de economieën waren geruïneerd. George C. Marshall, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, overtuigde het Congres ervan dat de Verenigde Staten er goed aan zouden doen te helpen bij de wederopbouw van de Europese landen – met inbegrip van Duitsland, de grootste vijand tijdens de oorlog. Hij betoogde dat er langlopende voordelen voor de Verenigde Staten en het kapitalisme te behalen vielen. Een herstellend Europa zou een groeimarkt voor Amerikaanse producten zijn. 
In april 1948 stemde het Congres in met wat later het Marshallplan zou gaan heten. De totale kosten voor het plan liepen op tot ruim twaalf miljard dollar, het omvangrijkste hulpprogramma in de geschiedenis van de Verenigde Staten tot dan toe. De eerste hulp bestond uit transporten van voedsel, brandstof en geneesmiddelen. In de volgende fase werden investeringen gedaan in de herbouw van krachtcentrales, fabrieken, scholen en spoorlijnen. 
Het Marshallplan leverde een grote bijdrage aan het herstel van Europese fabrieken, bedrijven, scholen en sociale voorzieningen. En, zoals Marshall had voorspeld, door de getroffen landen van Europa de helpende hand toe te steken hielpen de Verenigde Staten ook zichzelf. Het plan smeedde hechtere banden op het gebied van handel en politiek, waardoor de getroffen landen zich veel sneller weer konden richten op de internationale handel dan zonder het Marshallplan mogelijk was geweest.  
Een Marshallplan voor de aarde zou een middel kunnen zijn voor de rijkere, langer geïndustrialiseerde landen om hun klimaatschuld aan de rest van de wereld te voldoen. […] Behalve dat ze hun eigen economie omturnen door over te stappen van fossiele brandstoffen naar duurzame energie zouden deze rijkere landen de rest van de wereld de middelen kunnen verschaffen om hetzelfde te doen. Hiermee zouden ook grote delen van de wereldbevolking uit de armoede kunnen worden gehaald en voorzieningen kunnen krijgen die ze nu niet hebben, zoals elektriciteit en schoon water.’  

Boekgegevens

Naomi Klein & Rebecca Stefoff , Hoe je ALLES kunt veranderen , vertaling: Pieter Streutker, Uitgeverij Lemniscaat, 256 pagina’s (€ 24,99)

Benieuwd geworden? Bestel dit boek bij uw lokale Boekenkrant-boekhandel. Kijk hier voor een overzicht. 

Berichten gemaakt 5313

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven