Helweek neemt je mee in de belangrijkste week van je leven. Je stapt uit je comfortzone, je doorbreekt je dagelijkse routine en leer verder reiken dan normaal.
Verleg je eigen grenzen
De grootste verandering in mijn helweek heeft een mentaal, emotioneel karakter. Velen, inclusief ikzelf, zullen beamen dat dit ook zo is in de militaire helweek. In Bertrands helweek zal het fysieke niet zo’n grote rol spelen als in de militaire helweek – tenzij je een topsporter bent. Je zult doen wat je normaal gesproken in de loop van een week doet. Je zult alleen alles extreem goed doen, onder meer druk, met meer bewustzijn, met meer durf en met elke dag een nieuw aandachtsgebied. Je zult vermoeider zijn in je hoofd, omdat je er intens mee bezig bent. Je bent meer geconcentreerd en gefocust op je doel dan je gewend bent.
En hoewel de nadruk ligt op het mentale, zul je je ook fysiek moeten inspannen. Je gaat namelijk elke dag sporten, je zult vermoeid raken en spierpijn krijgen. Je zult weerstand moeten bieden aan alles waar je trek in hebt, want je zult uitsluitend gezond eten. Je zult zelfs een ander type slaap krijgen dan je gewend bent. Dat ga je allemaal aan je lichaam merken. Je moet alle discipline en wilskracht die je in je hebt mobiliseren. Maar je hoeft niet bang te zijn dat het een week wordt waarin de basisbehoeften ontbreken.
Dat klinkt misschien gemakkelijk, maar ik kan je verzekeren: het wordt niet gemakkelijk. Persoonlijk heb ik meer en grotere grenzen verlegd door mezelf mentaal in te spannen dan toen ik door het bos rende met boomstammen op mijn schouders. Ik merk dat ik minstens even ver van mijn comfortzone verwijderd ben als ik mezelf uitdaag een betere spreker in het openbaar te zijn dan als ik voor de vierde nacht op rij in een natte, koude slaapzak lig. Hetzelfde merk ik als ik mezelf dwing contact op te nemen met iemand uit het bedrijfsleven die ik nodig heb, of als ik inzie dat ik een fout heb gemaakt en mezelf dwing de cliënt op te bellen en mijn excuses aan te bieden, om te horen of ik het nog kan goedmaken.
Straks moet ik een voordracht moet houden voor een recordaantal toehoorders. Op dit moment zou ik veel liever met een boomstam sjouwen. En als ik die keuze had, zou ik het ook echt doen, maar aangezien ik die niet heb, ga ik naar de lezing met een instelling van ‘alles of niets’. Het is natuurlijk zo dat de comfortzone van individu tot individu extreem verschilt. De gebieden waarin ik mijn grenzen verleg, zijn voor anderen a piece of cake. Dus het is van belang dat je eerlijk bent tegenover jezelf en jezelf uitdaagt op de terreinen waarvan je weet dat je je grenzen moet verleggen. Je moet je eigen week ontwerpen, er zelf verantwoordelijkheid voor nemen en zelf regels toevoegen aan de regels die ik in dit boek schets.
Drie belangrijke opdrachten
Terwijl je je eigen programma voor de helweek opstelt, wil ik dat je je concentreert op drie hoofdopdrachten:
• Je moet je eigen leven in kaart brengen.
• Je moet definiëren op welke gebieden je in potentie de meeste vooruitgang kunt boeken, je zogenaamde verbeterpotentieel, en waarop je gaat inzetten.
• Je moet een concreet doel voor de helweek omschrijven, evenals een strategie voor hoe je dat doel wilt bereiken.
Boekgegevens
Erik Bertrand Larssen, Helweek, vertaling: Maud Jenje en Sofie Maertens, uitgeverij Boom Nelissen, ISBN 978 90 244 0326 4 (€ 24,95)
Alles beter doen in 2015! Doe mee aan de nationale Helweek, 19-25 januari 2015. www.helweek.nl
Dit boekfragment verscheen eerder in de Boekenkrant, editie december 2014.