Boekfragment: Genadeloos

Door elke dag je gewoontes een beetje aan te passen en bewuster te kiezen, bereik je grote veranderingen in je prestaties. Genadeloos helpt je daarbij.

Wie genadeloos is, is zich zeer bewust van zijn keuzes. Voor je een keuze maakt, moet je weten waarom je die keuze maakt. Er moet een bedoeling achter zitten, en het moet het gewenste effect opleveren. Koop je een worstenbroodje in het benzinestation, dan is dat omdat je iets wilt vieren of omdat je het verdiend hebt. Is dat niet zo, dan moet je een keuze maken die in overeenstemming is met je waarden en je doel. Dan kies je hoogstwaarschijnlijk een gezond alternatief zoals je zelfgesmeerde boterhammen of een volkoren stokbrood en een salade. Kies je ervoor om wat vroeger te stoppen met werken omdat het buiten mooi weer is, dan is dat omdat je een lange namiddag gepland hebt met je kinderen, of omdat je op adem wilt komen na een drukke periode. Is dat niet zo, dan kies je voor dat wat je een stap dichter bij je dromen brengt en geef je die middag nog wat gas bij, ondanks de verleiding.
Wie genadeloos is, leeft zoals hij wil leven. Want het is moedig om te leven op de manier die je zelf de beste vindt. We zijn geneigd te leven volgens de verwachtingen van onze omgeving. Zoals je vrienden, je ouders of collega’s vinden dat je moet leven. Als je zin hebt om te leven op een andere manier dan vele anderen goed vinden, zul je er misschien af en toe alleen voor staan.
Je krijgt misschien zelfs kritiek. Beschouw dat als een goed teken. Als iemand iets over je te zeggen heeft, betekent dat dat je hebt durven doen wat niet iedereen doet. Wie genadeloos is, durft anders te denken. Iedereen die buitengewoon goed wordt in iets, denkt groter en verder dan de meesten. Iedere dag opnieuw. Als je toch denkt, waarom dan niet groot denken? Het vraagt niet zo heel veel meer om groot te denken, gewoon een kleine dosis genadeloosheid. Denken doe je toch. Durf vaker uit je comfortzone te stappen. Maak er een gewoonte van om jezelf uit te dagen.
Wie genadeloos is, gaat door als het pijn doet. Creëer dagelijks of wekelijks ruimte om het onaangename te voelen. Je leert meer. Je ontwikkelt je sneller. Sta één dag een beetje vroeger op. Als je dan die avond gaat slapen, heb je een beter gevoel dan anders, omdat je meer gedaan gekregen hebt en omdat je trots mag zijn dat je de verleiding hebt weerstaan om die ochtend langer te slapen.
Geef gedurende één week dat kleine beetje meer, werk iets harder, verstandiger en efficiënter. Wees iets energieker, hulpvaardiger en bemoedigender tegenover je medemensen, neem meer initiatieven – dan geniet je de vrijdagavond des te meer wanneer je smult van de pizza en je lekker onderuitgezakt voor de tv zit. Je hebt gevochten voor het goede gevoel en je bent een stap dichter bij je dromen en je doel. Als je tijdens een zware training of een wedstrijd pijn begint te voelen, ga je door. Wees nieuwsgierig naar de pijn en stel jezelf de vraag: wat gebeurt er als ik nu doorga? Wat gebeurt er als ik nog dieper ga? Denk aan wat er op lichamelijk vlak gebeurt: de pijn is gewoon een manier van het lichaam om je te vertellen dat je moet rusten.

genadeloos

Boekgegevens

Erik Bertrand Larssen, Genadeloos, vertaling: Maud Jenje en Sofie Maertens, Uitgeverij Boom Nelissen, ISBN 978 90 244 0329 5 (€ 24,95)

Dit fragment verscheen eerder in de Boekenkrant, editie april 2015

Berichten gemaakt 5313

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven