Boekfragment: De twee pausen

De twee pausen vertelt de geschiedenis van twee zeer verschillende mannen, die beiden leven in het Vaticaan. Het laat iets zien van de tragische, maar ook komische situaties in het Vaticaan, en biedt ruimte aan zowel de donkere als lichte details van ’s werelds meest ondoorzichtige, maar belangrijkste instituut. 

FRANCISCUS, BENEDICTUS EN DE BESLISSING DIE DE WERELD SCHOKTE 

Het aftreden van een paus 
Donderslagen rolden langs de hemel, de regen plensde neer en de loodzware duisternis die over het Vaticaan hing werd doorpriemd door een bliksemschicht die de hemel openreet en de spits van de Sint Pietersbasiliek trof. Was het een teken van God? Of misschien de uiteindelijke uitbarsting van een soort kinetische energie die zich in de voorgaande uren boven de wereld had opgehoopt? De symboliek ontging niemand, want eerder op die dag, 11 februari 2013, had het nieuws van een andere blikseminslag de Katholieke Kerk in het hart getroffen. Paus Benedictus XVI was afgetreden.
Het college van kardinalen en leden van de curie waren de dag ervoor in Rome bij elkaar gekomen om te vergaderen over enkele aanstaande heiligverklaringen, maar aan de agenda was een verrassend punt toegevoegd. Voordat de andere zaken hun beloop kregen, kwam paus Benedictus met een korte verklaring (in het Latijn uiteraard): 

Geliefde broeders, 

Ik heb u in dit consistorium bijeengeroepen, niet alleen voor de drie heiligverklaringen, maar ook om u een besluit van groot gewicht voor het leven van de kerk mee te delen. Nadat ik mijn geweten herhaaldelijk voor God heb onderzocht ben ik tot de zekerheid gekomen dat mijn krachten als gevolg van mijn gevorderde leeftijd niet langer toereikend zijn om het ambt van Petrus op adequate wijze uit te oefenen. Ik ben er me goed van bewust dat dit ambt als gevolg van zijn wezenlijk spirituele aard niet alleen met woorden en daden, maar minstens evenveel met gebed en lijden moet worden verricht. Maar in de wereld van vandaag, onderhevig aan zoveel razendsnelle veranderingen en door elkaar geschud door vragen van diep belang voor het geloofsleven, zijn om het schip van Sint Petrus te sturen en het evangelie te verkondigen zowel kracht van geest als van lichaam noodzakelijk, kracht die in de laatste paar maanden in mij dermate is verzwakt dat ik gedwongen ben mijn onvermogen te erkennen om het mij toevertrouwde ambt op adequate manier te vervullen. Om deze reden en me wel bewust van de ernst van deze daad verklaar ik met alle vrijmoedigheid dat ik afstand doe van het ambt van Bisschop van Rome, Opvolger van de Heilige Petrus, mij toevertrouwd door de kardinalen op 19 april 2006, in dier voege dat vanaf 28 februari 2013 om 20:00 uur de Stoel van de Heilige Petrus vacant zal zijn en dat door hen die daartoe gerechtigd zijn een conclaaf bijeengeroepen zal moeten worden om de nieuwe Hoogste Priester te verkiezen. 

Een ooggetuige van die vergadering, de Mexicaanse prelaat Monseigneur Oscar Sanchez Barba, vertelde: “De kardinalen keken elkaar alleen maar aan. Toen ging de paus staan, gaf hun zijn zegen en liep weg. Zo eenvoudig was het; eenvoudiger kun je het niet bedenken. Buitengewoon. Niemand verwachtte het. Toen verlieten we allemaal in stilte de zaal. Er was volledige stilte … en droefheid.” 

www.royaljongbloed.com
Verschijnt april 2021 

Boekgegevens

Anthony McCarten, De twee pausen. Het boek achter de Netflix-film The Two Popes, Uitgeverij Ark Media, 288 pagina’s (€ 22,90)

Berichten gemaakt 5330

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven