Boekfragement: Dit vieren wij

Wat vieren wij met Pinksteren? Wie zat er achter Vaderdag? En waar komt Sinterklaas echt vandaan? In Dit vieren wij vertellen we de gedachte achter alle heugelijke gebeurtenissen die ons land rijk is.

In Nederland heeft Valentijnsdag een tweeledig karakter. Aan de ene kant is het een gelegenheid voor jonge mensen om elkaar te plagen met de liefde. Aan de andere kant krijgen mensen die zich belangeloos inzetten voor de samenleving, zoals de wegenwacht, reddingswerkers, ambulance-personeel een Valentijnshulde. Soms wordt deze gebracht door Broeder Valentijn, die ingehuurd is bij een bedrijf dat zich daarin gespecialiseerd heeft.

De Heilige Valentijn
Tot de hervorming van de heiligenkalender in 1969 konden katholieken op 14 februari Sint Valentijn vieren. Wie Valentijn precies was, is niet bekend. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom Sint Valentijn niet meer op de heiligenkalender voorkomt. Er zijn namelijk verschillende heiligen die er voor in aanmerking komen, zoals Valentijn van Rome en Valentijn van Terni.
Valentijn van Rome sloot in het geheim huwelijken af van soldaten, die eigenlijk niet mochten trouwen. Daarvoor werd hij opgepakt door de manschappen van Keizer Claudius II . Rond zijn gevangenschap zijn later verschillende liefdesverhalen ontstaan. Zo zou Valentijn een dochter van een cipier hebben genezen van haar blindheid. Ze werden verliefd en schreven elkaar vurige brieven, volgens sommigen zelfs in de vorm van een hart. De laatste brief die Valentinus vlak voor zijn terechtstelling in 268 schreef, ondertekende hij met: ‘Van je Valentijn’. De tweede heilige die in aanmerking komt, is de bisschop van Interamna (nu Terni) in Umbrië. Hij zou net als Valentijn van Rome onthoofd zijn, maar dan vijf jaar later in 273. Deze martelaar staat bekend als een bloemenliefhebber. Op een dag, zo gaat de legende, riepen mensen zijn hulp in voor de genezing van een kreupel meisje. Hij legde het meisje de handen op en ze genas wonderbaarlijk. Daarom zijn ze er in Terni van overtuigd dat dit de enige echte Valentijn is. In de Sint-Valentinusbasiliek – waar zijn relieken bewaard worden – beloven verliefde koppels elkaar op 14 februari liefde en trouw. De bijeenkomst in de basiliek is sinds eeuwen een jaarlijks terugkerend ritueel.

Boekgegevens

Ineke Strouken, Dit vieren wij, van Nieuwjaarsduik tot Knalfeest, Pharos Uitgevers (€ 15,90)

Dit boekfragment verscheen eerder in de Boekenkrant, editie februari 2017

Berichten gemaakt 5309

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven