BOEKBERICHT – Nederland Leest Oeroeg

Oeroeg is het verhaal van de bijzondere vriendschap tussen een Indonesische jongen en de zoon van een Nederlandse administrateur op een theeonderneming in het Nederlands-Indië van voor de Tweede Wereldoorlog. Geleidelijk groeien de twee jongens uit elkaar. Wanneer de ik-figuur, de Nederlandse jongen, na een studie in Delft terugkeert in het Indië dat nog net geen Indonesië is geworden, blijkt hun verwijdering te zijn uitgegroeid tot een kloof. “Ben ik voorgoed een vreemde in het land van mijn geboorte, op de grond vanwaar ik niet verplant wil zijn? De tijd zal het leren.”
Oeroeg is een roman over vriendschap en cultuurverschillen, tegen de achtergrond van de complexe periode van dekolonisatie. Leden van de openbare bibliotheken krijgen het Nederland Leest-boek cadeau tijdens de campagneperiode, zolang de voorraad strekt.

Ieder jaar schrijft een persoon van naam de Lofrede op het Nederland Leest-boek. Dit jaar bezingt Willem Nijholt de lof op Oeroeg. Naast de bibliotheekpocket verschijnt vanaf vrijdag 23 oktober een luxe jubileum-editie van Oeroeg in de boekhandel. Dit is de 50e druk
van Oeroeg en bevat een exclusief essay van Abdelkader Benali over ‘vriendschap en cultuurverschillen’. De initiator van Nederland Leest is de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven