Bob Mendes

Wat is je favoriete schrijfplek?
Mijn eerste boeken schreef ik in La Croix-Valmer aan de Cote d’Azur met uitzicht over de Middellandse Zee. Ik reed daar met vrouw (en hond) in de auto in één ruk naartoe met de kofferbak vol met documentatie, boeken, woordenboeken en computer. In die dagen schreef ik nog een boek per jaar. Thans verdeel ik mijn tijd tussen schrijven en golf spelen, zodat er meer tijd verstrijkt om het boek af te maken. Ook al omdat boeken als Overspel, of Medeschuldi of andere faction-thrillers als De kracht van het vuur meer opzoekingswerk vergen dan op het eerste gezicht lijkt, ben ik steeds meer gebonden aan mijn schrijfkamer thuis. Maar met uitzicht over een bosrijke omgeving en omringd door mijn boekenkasten is het ook daar iedere dag een vakantiedag.

Wat is je favoriete tijd van schrijven?
Tussen zeven en halfacht wordt ik sowieso wakker en sta ik op, zowel op week- als op zondagen. Die routine heb ik aangehouden, ook nadat ik mijn carrière als extern accountant had gestopt en waarna voortaan alles mocht en niets meer moest. Vermits ik een ochtendmens ben is dat als vanzelf mijn productiefste periode is. Ik schrijf dus (bijna) iedere dag voor de middag een paar uur om na de lunch (en een korte siesta) naar de golfcourts te trekken. Meer hoeft het niet te zijn.

Wat is je favoriete fase in het schrijfproces?
Omdat ik geen formuleboeken schrijf met het lijk op de eerste bladzijde en de vaste redekavelend rechercheurs en/of privédetectives moet ik dus telkens een geheel nieuwe fictieve wereld creëren waarin een maatschappelijk thema waarmee ik me voldoende betrokken voel zal verwerken. Tijdens de research schieten me meestal voldoende ideeën te binnen over het hoe, waar en wie. Ik schrijf niet volgens een vooraf opgemaakt plan, maar vanuit de “buik”, met alleen een vaag idee een begin en een eind. De eerste 50à 60 blz zijn dan ook het moeilijkst, dan moeten de personages nog gecreëerd worden en vorm krijgen. Eenmaal die fase voorbij krijg ik het “goede” gevoel dat het zal lukken. Tot ik naar het einde toe moet gaan beslissen wie zal leven en wie…

Wat is je favoriete muziek?
Lichte klassieke muziek, zonder voorkeur, tenzij dan dat ik bijzonder graag koorgezang hoor. Zo durf ik geregeld als verre achtergrond muziek een cd-tje opleggen met orthodoxe of Gregoriaans gezangen.

Wie is je favoriete schrijver?
In de afgelopen zeg maar 65 jaar, heb ik ontelbaar veel boeken gelezen, waarvan duizenden goede boeken, honderden uitmuntende boeken en misschien een paar meesterwerken. Tenzij je me die noemt kan ik ze me nauwelijks herinneren, tenzij dan die boeken die raaklijnen vertoonden met mijn eigen leven. Stepping stones die mij geleid hebben tot de schrijver die ik tenslotte geworden ben. Dat was zo met het eerste boek dat ik als vroegrijpe knaap verslond: Van het westelijk front geen nieuws van Erich Maria Remarque, het volgende boek dat me bij blijft is Hollands Glorie van Jan de Hartog, dat ik las toen ik ondergedoken leefde bij een verzetsman op het eind van de Tweede Wereldoorlog. Het grootste compliment dat ik ooit kreeg is toen Rinus Ferdinandusse mijn Kracht van het vuur daarmee vergeleek. In de huidige tijd zijn er boeken die ik met gesloten ogen koop, van John le Carré, bv of Martin Cruz Smith of Nelson DeMille en zovele anderen, want ik beoordeel de schrijvers naar hun beste werk en naar hun kwaliteit, niet naar hun plaats in het soms wat dat betreft verwarrende toptien lijstje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven