BESPREKING – Wende

Na meer dan twintig jaar komt Peter Hemel in de trein zijn grote liefde uit zijn studietijd tegen: ‘Wende’. Ogenblikkelijk realiseert Hemel dat zij het is. Haar aanwezigheid prikkelt zijn hersenen en hij denkt meteen terug aan een periode lang geleden in Berlijn, ten tijde van de val van de Muur.

Peter is na een krankzinnige gebeurtenis in een isolement geraakt. Wende stelt voor een keer af te spreken. Op het moment dat Hemel toestemt, voelt hij dat er iets van binnen is losgewoeld. Het heeft te maken met Wolf, zijn bijzondere vriend van vroeger – en natuurlijk de gebeurtenissen in november 1989.

Wende is de vrouw voor wie het leven van Peter na twintig jaar nog steeds op zijn kop staat. Ook de vriendschappen die hij gekend heeft, hebben veel invloed gehad op zijn levensloop. De onderlinge (liefdes)verhoudingen namen destijds een complexe vorm aan. Hoe liggen de verhoudingen tussen Wende, de vrienden van Peter, en Peter zelf? Wie hield van wie, wie heeft wie verraden?

De tijd van wanorde is begonnen door een geheime opdracht, die te maken heeft met het jaar van het Grote Eindspel, het jaar 1989. In de geheime opdracht krijgt Peter een cruciale rol toebedeeld als boodschapper, de man van de informatie. Maar: niemand weet dat de ‘missie van de eeuw’ aan Peter was toevertrouwd. Wanneer alles mis lijkt te gaan, besluit hij te vluchten naar Spanje. Hij probeert de pijnlijke herinneringen uit zijn geheugen te verwijderen, maar een knagend schuldgevoel en een gevoel van onbegrip blijven hem achtervolgen. Na het weerzien van Wende is Peter vastbesloten de waarheid te achterhalen.

De wereld is voor Peter echter onoverzichtelijk geworden en hij raakt ernstig in de war. Wat is de waarheid, wat een leugen? De grens tussen fantasie en feiten vervaagt. Zijn gedachten zorgen voor wanorde, gevoed door een onverdraaglijke nostalgie. Neemt de fantasie van Peter Hemel de overmacht, of speelt de geschiedenis een spelletje met hem?

Tegen de achtergrond van een roerige periode rond de Koude Oorlog en de val van de Muur ontwikkelt zich een meeslepend, spannend en ontroerend verhaal. Johan Faber heeft zich in Wende van zijn beste kant laten zien. Een nieuwe stem in literaire wereld die je overrompelt. De onweerstaanbare stijl waarin het verhaal is geschreven, grijpt je aan. Dit is een sprankelende roman over vriendschap, verlangen en de ongrijpbaarheid van herinneringen.
Johan Faber, Wende, Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, ISBN 978 90 388 9517 8 (€ 19,95)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven