BESPREKING – Dit is de hond

Tegenwoordig is iedereen bezig om met hondentrainingen de prestaties van het dier te verbeteren. Een hondenfluisteraar draaft op om het dier emotioneel te begrijpen. Terwijl het om de psyche van honden draait, raakt hun fysieke toestand ondermijnd. De eisen aan de hond worden steeds hoger. Waar is het beeld van het gezellige huisdier gebleven? In het boek ‘Dit is de hond’ komt het weer naar voren als een gezelschapsdier dat gewoon deel wil uitmaken van een gezin.

Tot iets meer dan honderd jaar geleden waren honden er voor de arbeid. Nu zijn ze een gezellig huisdier. We verwachten telkens wat anders van honden, maar zou het niet beter zijn onze eigen houding te veranderen? Kennis uit de wetenschap kan ons daarbij helpen. We lijken het helaas niet te gebruiken om erachter te komen wat de werkelijke aard is van de beestjes en wat ze werkelijk nodig hebben. Onbewust heeft de wetenschap schade aangericht aan de meeste honden in plaats van ze te helpen.

Het gedrag van de hond is bestudeerd aan de hand van vergelijkende zoölogie. Vergelijk met een andere diersoort is een uitstekende manier om het gedrag en de aanpassing van een bepaalde diersoort te begrijpen. Maar deze wetenschap blijkt nadelig voor de hond. Wetenschappers concludeerden dat ze weinig verschillen van hun voorouder, de wolf, die geldt als kwaadaardig dier. Dit heeft tot misvattingen over het gedrag van de hond geleid. John Bradshaw helpt dit fundamentele misverstand uit de wereld door de geschiedenis van de hond uiteen te zetten. En zo is er meer.

Bradshaw neemt alle onderzoek dat is gedaan naar gedrag, welzijn, psyche en intelligentie van de hond onder de loep. Dierenliefhebbers zullen zich bijna schuldig voelen dat ze elke week aan de buis gekluisterd zitten om geen aflevering van the Dog Whisperer te moeten missen. Het is duidelijk dat we niet zoveel aandacht moeten besteden aan het mediacircus rondom de hond. Voor veel mensen is hij een steun en toeverlaat en een trouwe metgezel, en ze willen dat hun hond zo optimaal mogelijk presteert. Dit is het punt waarover John Bradshaw zich zorgen maakt: lukt het de hond om ons bij te benen?

Wat hij wil bereiken met ‘Dit is de hond’: vergeet niet dat de hond een huisdier is. Een gezellig kwispelend beestje dat, als we niet teveel overdrijven, van ons zal houden.
John Bradshaw, Dit is de hond, Uitgeverij Nieuw Amsterdam, ISBN 978 90 468 1203 7 (€ 22,95)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven