Benefietavond Een nieuw hoofdstuk: het mooie van toch kunnen helpen

Op 9 februari mocht ik voor de Boekenkrant naar de benefietavond ‘Een nieuw hoofdstuk’. Een indrukwekkende avond in de Stadsschouwburg met het neusje van de Nederlandse literaire zalm… En een gezellige buurvrouw.

Twee maanden geleden riep Dimitri Verhulst op tot een ‘mooie avond tegen de onverschilligheid’. Hij zag de migrantenstroom aan en was bang dat de interesse van het grote publiek in de vluchtelingencrisis zou verflauwen en zelfs omslaan naar haat. Daarom wilde hij een benefiet opzetten waarbij hij en zijn medeschrijvers zonder politieke bijbedoelingen konden helpen vanuit hun kracht: de literatuur. Ten behoeve van de vluchtelingenkinderen, die de minste schuld hebben aan de situatie maar er hard door getroffen worden.
Benefiet092--«chrisvanhoutsIk mocht erbij zijn. Een tamelijk overweldigende ervaring: al dat talent onder één dak, de ambiance van de Grote Zaal van de Stadsschouwburg, het sjieke publiek, de snor van Kader Abdolah die in het echt nog veel glorieuzer is dan op televisie en de parmantig wuivende kuif van Connie Palmen. Ik ging herhaaldelijk kopje onder in een zee van indrukken.
Gelukkig was er mijn buurvrouw Lia om een praatje mee te maken: een onversneden Amsterdamse van middelbare leeftijd die grif vijftig euro had betaald voor het benefietkaartje en ook nog een kaartje had gekocht voor de literaire loterij die ook vanavond plaats zou vinden. Immers: ‘Wat kan je doen, hè? Niks. Zo kan je toch helpen.’
Het geld dat tijdens de avond werd opgehaald gaat naar My Book Buddy. Deze organisatie maakt prentenwoordenboeken met begeleidend materiaal waarmee vluchtelingenkinderen kunnen leren lezen. Ook zorgt de organisatie voor kinderboeken, zodat ze vervolgens kunnen blijven lezen. Het belang van deze boeken werd benadrukt door de eerste schrijvers van de avond: kinderboekenambassadeur Jan Paul Schutten, Renate Dorrestein en Kader Abdolah, die zelf met Jip en Janneke Nederlands heeft geleerd. Met hun optreden lieten ze zien hoe belangrijk boeken zijn voor kinderen om de taal te leren waarmee ze zich staande kunnen houden in het gastland en zo hun eigen identiteit te vormen.
Benefiet272--«chrisvanhoutsVerder werd er stil gestaan bij de ernst van de situatie, de wanhoop van de vluchtelingen en het wantrouwen van de autochtonen. Maar gelukkig werd er ook veel gelachen. Jelle Brandt Corstius en Dimitri Verhulst kozen allebei bewust voor het voordragen van een grappig fragment en de loterij werd geleid door Ruben Nicolai die, zoals mijn moeder altijd zegt, ‘de lach aan zijn kont heeft hangen’. Het literaire en komische talent werd aangevuld en afgewisseld met de muziek van Wende en de Red Limo String Quartet, Corrie van Binsbergen, Anne Soldaat en Hermine Deurloo.
De benefietavond was, zoals presentatrice Hanneke Groenteman opmerkte, een win-win situatie voor alle betrokkenen: er werd geld opgehaald, een lans gebroken tegen de onverschilligheid en met volle teugen genoten door het publiek.
Benefiet316--«chrisvanhoutsHet geheel werd goedkeurend gadegeslagen door mijn bijzonder betrokken buurvrouw. Ze zwijmelde bij literaire hunk Mano Bouzamour – ‘oooh ja, die vind ik ook zo leuk’ – , lachte om Brandt Corstius en werd uiteindelijk nog achterna gezeten door Nicolai toen zij in de laatste vijf minuten naar buiten rende om de tram te halen, midden in de bekendmaking van de opbrengst door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien… 40.435 euro, overigens.

(Foto’s: Chris van Houts)

Berichten gemaakt 5328

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven