Avonturen op de maan

De maan-zaak van Stuart Gibbs speelt zich af in het jaar 2041. Zes maanden geleden verhuisde de twaalfjarige Dashiell naar, jawel, de maan. Maar ondanks alle geweldige verhalen blijkt het op de maanbasis niet allemaal rozengeur en maneschijn te zijn.

De ouders van Dashiell zijn belangrijke onderzoekers en zijn daarom uitgekozen om als een van de eerste mensen de maan te bewonen en daar onderzoek te doen. Dash komt er echter achter dat er op de maanbasis, die eigenlijk helemaal niet zo groot is, niet veel spannends te beleven is. Dit verandert als Dash ’s nachts naar het toilet gaat en daar een interessant gesprek tussen Dr. Holtz, ook een onderzoeker, en een onbekende opvangt. Dr. Holtz is van plan een baanbrekende ontdekking te onthullen, maar voordat hij hiervoor de kans krijgt, wordt hij dood gevonden op het maanoppervlak. Het lijkt op een tragisch ongeluk, maar Dash denkt aan moord en gaat op onderzoek uit.

2041 is eigenlijk niet zover weg, maar toch is de wetenschap al ver gevorderd in dit boek. Deze nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen worden niet tot in detail uitgelegd, maar dat doet niets af aan het verhaal. Een leuk voorbeeld is dat gebarentaal bijna een uitgestorven taal is; mensen die doof zijn krijgen een implantaat dat alle problemen verhelpt.

De maan-zaak is niet alleen leuk, maar ook interessant en educatief. In het dankwoord schrijft Gibbs dat zijn boek gebaseerd is op huidige en toekomstige ontwikkelingen binnen de ruimtevaart. Voordat je het weet worden ramen vervangen door screensavers! Daarnaast verwerkt Gibbs veel interessante weetjes in zijn verhaal. Zo leer je bijvoorbeeld dat geluid zich niet kan voortplanten op de maan, omdat daar geen lucht is. Ook actuele vraagstukken worden subtiel aangesneden, zoals censuur door de overheid – ‘op de maan leven is natuurlijk superleuk en absoluut niet saai’ – en het effect van de mensheid op zijn omgeving, waaronder het maanoppervlak. Er is een goede balans tussen het bekende en onbekende, tussen serieuze en grappige scènes, waardoor het boek niet alleen leuk is voor kinderen, maar ook voor volwassenen.

De maan-zaak is grappig, educatief en spannend, en de vraag of Dr. Holtz vermoord is, en zo ja, wie het dan heeft gedaan, blijft tot op het einde een mysterie. En zelfs als je denkt alles ondertussen wel gezien te hebben, zal het einde je verbazen.

18 De maanzaak

Boekgegevens

Stuart Gibbs, De maan-zaak, vertaling: Sofia Engelsman, Van Holkema & Warendorf, ISBN 978 90 003 4385 0 (€ 16,99)

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie juni 2015

Berichten gemaakt 5339

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven