Young adult-thrillers met een boodschap

Haar thrillers schrijft Helen Vreeswijk met een volwassen schrijfstijl en dito gebeurtenissen. Ze zijn bedoeld voor tieners. Deels om ze te vermaken, deels om ze te behoeden voor gevaar. De meeste boektitels maken direct de inhoud en de boodschap duidelijk aan haar lezerspubliek.

In haar boek Loverboys ontmoeten twee meisjes de sympathiek ogende Mo. Hij doet of hij verliefd is en overlaadt hen met cadeaus en aandacht. Tot het verkeerd gaat. Het is iets wat echte meisjes geregeld overkomt. Maar meisjes interpreteren de signalen die hen zouden moeten waarschuwen, te vaak verkeerd. Zo ook Stalker. De knappe Leonie heeft een vaste vriend, het gaat haar voor de wind. Tot ze een vreemd telefoontje krijgt. Ze denkt in eerste instantie aan een grap van klasgenoten. Maar de onbekende belt haar vaker op en hij gaat verder dan dat om Leonie’s aandacht te krijgen.

In Vreeswijks meest recente boek Zwijgplicht loopt Arjen stage in een verzorgingstehuis. Wat een geestdodende baan lijkt te zijn, verandert in een thriller waarin gewonden en zelfs doden vallen. Een bewoner laat Arjen in een geheim in: er spookt een mysterieus persoon rond, die hier alles mee te maken heeft. Helen Vreeswijk vindt dat je tieners al als volwassenen moet benaderen.

Ze maken al volop deel uit van de wereld maar ze zijn er nog niet altijd tegen opgewassen. Ze voelen zich geen kind meer en willen niet dat volwassenen ze als kind benaderen. Dat laat Helen Vreeswijk dan ook achterwege. Door tieners volwassen en serieus te benaderen. Vreeswijks boeken zijn dan ook geen Postbus 51-verhalen. Het zijn rauwe drama’s.

Boekgegevens

Helen Vreeswijk, Zwijgplicht, Manteau Jeugd, ISBN 9789022328026 (€ 15,00)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven